Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Sprzęt agd / Kuchnia na gazie, czyli jak prawidłowo wykonać...

Sprzęt agd

Kuchnia na gazie, czyli jak prawidłowo wykonać instalację gazową

Ulubione0

Mimo wielkiej popularności elektrycznych płyt grzewczych, nadal nie brakuje zwolenników gotowania na gazie. Zazwyczaj płytę gazową podłącza się do sieci, która powinna być wykonana z zachowaniem wszelkich środków ostrożności. W przeciwnym razie może mieć to katastrofalne skutki – grozi nie tylko wyciekiem gazu i zatruciem, ale też wybuchem! Jak zatem prawidłowo wykonać instalację gazową w kuchni?

W trosce o... życie

Instalacji gazowej nie można wykonać samodzielnie. Musi to zrobić fachowiec z odpowiednimi uprawnieniami. Jest to niezwykle istotne, może mieć bowiem wpływ na zdrowie, a może i życie domowników. Instalacja taka musi być też „odebrana" przez ekspertów z zakładu gazowniczego, konieczne staje się więc wykonanie jej zgodnie ze sztuką i najbardziej rygorystycznymi wymogami technicznymi.
 

Którędy płynie gaz?

Instalacja gazowa w dużej mierze składa się ze stalowych lub miedzianych rur. Powinny być one zawsze prowadzone na wierzchu (nie w ścianie), dokładnie łączy się je przez spawanie i maluje specjalną farbą. Według wymogów technicznych i z zachowaniem zasad bezpieczeństwa, rury gazowe powinny być prowadzone nad przewodami elektrycznymi, a ich odległość od puszek nie powinna być mniejsza niż 10 cm. Taka sama odległość powinna dzielić instalację gazową od instalacji wodnej i centralnego ogrzewania. Warto też pamiętać, by możliwie jak najdalej umieszczać rury gazowe od gniazdek elektrycznych i włączników, w których może dochodzić do iskrzenia (najlepiej minimum 60 cm). Aby móc podłączyć jakiekolwiek urządzenie do gazowej instalacji, konieczne jest zastosowanie przed każdym takim punktem specjalnego kulkowego zaworu, który w każdej chwili można łatwo zakręcić odcinając dopływ gazu. Wytycznym i wymogów technicznych w zakresie budowy instalacji gazowej jest sporo, jednak wszystkie one wyznaczone zostały w trosce o bezpieczeństwo użytkowników. Nie starajmy się więc „omijać" przepisów.

Kropka nad „i"

Przed przystąpieniem do użytkowania wykonawca instalacji gazowej musi dokonać próby jej szczelności. Jeśli bowiem gaz będzie się ulatniał, stwarza to bezpośrednie zagrożenie wybuchu lub zatrucia domowników. Aby instalacja gazowa mogła zacząć działać, jej odbioru musi dokonać też wykwalifikowany przedstawiciel zakładu gazowniczego. Tak jak montaż całej instalacji dobrze jest powierzyć doświadczonemu instalatorowi, tak i podłączenie poszczególnych gazowych urządzeń warto zlecić ekspertowi. Nie tylko będziemy mieć wtedy pewność co do bezpieczeństwa instalacji, ale też gwarancja na gazowe urządzenia będzie ważna i uznawana przez producentów danych urządzeń. Mało kto zdaje sobie sprawę, że większość producentów sprzętów zasilanych gazem uznaje gwarancję jedynie w sytuacji, kiedy urządzenie zostało podłączone do sieci przez odpowiedniego specjalistę z właściwymi uprawnieniami, a najlepiej autoryzacją producenta.
 

W parze z gazem

Aby instalacja gazowa i poszczególne urządzenia zasilane tym paliwem mogły sprawie i bezpiecznie funkcjonować, konieczna jest też sprawna instalacja wentylacyjna. To ona bowiem zapewnia skuteczne odprowadzanie spalin powstałych podczas gotowania na płycie czy podgrzewania wody w kotle gazowym. Dzięki wentylacji pomieszczenie kuchenne może być dobrze wentylowane i oczyszczane m.in. z dwutlenku węgla powstającego podczas spalania gazu. Równie ważne jest też zapewnienie bezproblemowego dopływu świeżego powietrza do kuchni, w której użytkuje się instalację gazową. Do procesu spalania potrzebny jest bowiem tlen, jeśli jest go zbyt mało może dojść do powstawania niezwykle groźnego, trującego tlenku węgla, potocznie zwanego czadem. W przeciwieństwie do gazu, jest on bezwonny, dlatego bez odpowiednich czujników nie jesteśmy w stanie stwierdzić jego obecności w pomieszczeniu. Kuchnia, w której użytkowany jest gaz powinna być więc otwarta (jeśli montujemy drzwi, zadbajmy by miały odpowiednie, specjalne otwory), dobrze jest ją też regularnie wietrzyć i systematycznie przeprowadzać kontrole wentylacji – dokonywane przez wykwalifikowanego specjalistę.

Zobacz również

Zasada trójkąta roboczego, czyli jak praktycznie rozmieścić meble kuchenne

Zasada trójkąta roboczego, czyli jak praktycznie...

Sam możesz zaprojektować swą kuchnię Podstawą kuchennej ergonomii jest zasada tzw. trójkąta....

Sprzęt AGD dla seniora

Sprzęt AGD dla seniora

Intuicyjna obsługa Zaawansowane technologicznie sprzęty wyposażone w szereg różnorodnych...
Komentarze (1)
1
Gość
soja
2014-07-10 13:41:11

fajnie, fajnie ze piszecie o takich rzeczach, czasami człowiek nie wie wielu rzeczy, i nie wie skad ma sie dowiedziec

Twój komentarz
Ocena