Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Sprzęt agd / Lodówka / Jak układać produkty w lodówce?

Lodówka

Jak układać produkty w lodówce?

Ulubione0

Dobry smak gotowych potraw, podobnie jak i nasze zdrowie, w dużym stopniu uzależnione są od produktów wykorzystywanych do przygotowywania posiłków, które spożywamy. Niezmiernie ważny jest także sposób i warunki ich przechowywania. W zasadzie w każdej lodówce, niezależnie od jej modelu, znajdują się szuflady i półki, na których można swobodnie ułożyć rozmaite produkty. Czy wiemy jednak jak zrobić to w prawidłowy sposób, aby żywność nie tylko nie psuła się, ale również by przedłużyć artykułom przydatność do spożycia?

Górna półka


Na tym poziomie najlepiej przechowywać produkty mleczne, jak kefiry, mleko czy jogurty, ale również powidła, dżemy i konfitury w słoiczkach. Optymalna temperatura to około 70C. Ze względu na to, że na niższych półkach panują niższe temperatury, tego typu żywność szybciej się zepsuje. Wynika to z tego, że rozwój dobrych bakterii kwaszących następuje w wyższych temperaturach, natomiast w zimnie tworzą się bakterie gnilne. Na górnej półce możemy też umieścić butelkowane napoje i wodę mineralną, dla których zabraknie miejsca na drzwiach lodówki.

 

Środkowe półki


Na środkowej północe powinna panować temperatura w granicach 4-50C. To idealne miejsce na artykuły spożywcze o krótkiej trwałości, które najczęściej przechowywane są przez kilka dni. Należy tu wymienić między innymi krojone wędliny, biały ser i twarożek. Pamiętajmy także, żeby na bieżąco monitorować terminy przydatności podane przez producentów na opakowaniach.


Na tej półce w razie potrzeby powinien się znaleźć również garnek z zupą czy inne domowe potrawy, ale zwróćmy uwagę, aby były one szczelnie przykryte. Świetnym rozwiązaniem mogą się tutaj okazać zamykane pojemniki. Jednak do lodówki nie wkładajmy jeszcze gorących czy dobrze ciepłych potrwa, ponieważ wpłynie to na podniesienie się temperatury w całej lodówce.

 

Dolna półka


Na dolnej półce zazwyczaj panuje temperatura sięgająca 20C i przechowujemy tu ryby, wędliny oraz mięsa.

 

Szuflady


To tutaj zanotujemy najwyższą temperaturę wahającą się w granicach 100C. To także miejsce o stosunkowo wysokiej wilgotności, więc nadające się do bezpiecznego przechowywania warzyw i owoców. Zwróćmy uwagę, aby nie było to dłużej niż kilka dni. Podstawową zasadą dotyczącą przechowywania mniej trwałych owoców, jak truskawki i maliny jest to, aby nie myć ich przed umieszczeniem w lodówce. Wówczas dzień lub dwa mogą bezpiecznie poleżeć. Gdy przechowujemy warzywa, szczególnie sałatę, zwracajmy uwagę aby opakowanie nie było zbyt szczelne. Musimy zapewnić dostęp powietrza, ponieważ dzięki temu unikniemy rozwoju niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Dolne szuflady to również idealne miejsce dla twardych serów dojrzewających, obowiązkowo przechowywanych w pojemnikach.

 

Półki na drzwiach


Praktycznie w każdej lodówce fabrycznie wydzielone jest miejsce do przechowywania jajek. Często w postaci specjalnego wkładu, który możemy wyjmować dowolnie zmieniając jego położenie. Tutaj znajdziemy też olej – najlepiej w butelce z ciemnego szkła, keczupy oraz soki w kartonach.

Zobacz również

Designerska lodówka – czarna czy biała?

Designerska lodówka – czarna czy biała?

Pozory mylą Panie mają tylko pozornie łatwiejszą decyzję do podjęcia. Przeogromny wybór...

Tradycyjna lodówka kontra NoFrost

Tradycyjna lodówka kontra NoFrost

Ważne i ważniejsze Wielkość lodówki, jej szerokość, głębokość czy wysokość jest bardzo...
Komentarze (1)
1
Gość
Gosha
2015-10-06 15:02:13

W mojej lodówce niestety panuje chaos... w sumie to nawet nie wiedziałam, że sposób ułożenia produktów w lodówce jest tak ważny. będę musiała zwrócić na to większą uwagę. :)

Twój komentarz
Ocena