Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Sprzęt agd Niezbędnik kucharza – mikser

Sprzęt agd


Niezbędnik kucharza – mikser

Istnieje wiele sprzętów kuchennych, których głównym zadaniem jest ułatwienie pracy kucharza, czy to profesjonalisty, czy nawet amatora. Jednym z nich jest znany wszystkim mikser, ale czy wiemy również na co zwracać uwagę jeśli decydujemy się na nowy zakup?

Na zdjęciu: Smeg

Rodzaje mikserów

 

Miksery dzielą się na dwie zasadnicze grupy: ręczne i stacjonarne. Na czym polega różnica? Otóż miksery ręczne nie są przytwierdzone na stałe do żadnej misy, więc możemy nimi swobodnie pracować i miksować w zasadzie w każdym pojemniku. Miksery stojące są już wyposażone w podstawę na której stawiamy misę a wszystko to połączono z korpusem.

 

Niewątpliwie zaletą mikserów ręcznych jest ich mobilność. Zazwyczaj charakteryzuje je także niższy ciężar właściwy oraz nieco niższa cena. Do wad należy zaliczyć mniejsze możliwości pracy, ponieważ ręczne miksery nie posiadają tylu funkcji. Są rozwiązaniem zdecydowanie mniej zaawansowanym. Wraz z gotowym produktem otrzymujemy także mniejszą ilością poziomów prędkości podczas pracy urządzenia.

 

Miksery stacjonarne, czyli stojące odznaczają się większą mocą niż ich ręczni konkurenci. Za to ich obudowa będzie trwalsza i bardziej wytrzymała z uwagi na wyższy poziom zaawansowania technologicznego. Zasadniczą wadą może okazać się wysoka cena takiego urządzenia. A jeśli chodzi o warunki pracy, uciążliwy może być rozmiar i ograniczone możliwości przenoszenia sprzętu, zwłaszcza gdy przygotowujemy na przykład mniejszą ilość ciasta.
Optymalnym rozwiązaniem dla każdej pani domu może się okazać mikser ręczny wyposażony dodatkowo w podstawę z obrotową misą, których używamy w razie takiej potrzeby. Zazwyczaj misa ma pojemność 2-3 litrów, więc zapewnia komfort pracy przy większej ilości składników. Wykonana jest z tworzywa sztucznego lub ze stali. Ten drugi rodzaj mis jest znacznie bezpieczniejszy. W razie upadku z większej wysokości nie powinny pojawić się pęknięcia.
Parametry

 

Porównując ofertę rynkową różnych producentów sprzętów AGD często zwracamy uwagę na wielkość, jakość i estetyczne wykonanie. To minimum na podstawie którego określamy stopień zaspokojenia naszych oczekiwań względem nowego urządzenia. Są jednak jeszcze bardzo istotne kwestie, których nie powinniśmy bagatelizować.

  • MOC – to najważniejszy z parametrów miksera. Moc standardowo wyrażana jest w watach i odnosi się bezpośrednio do jego wydajności energetycznej – im wyższa moc, tym wyższa wydajność i możliwość wykonywania bardziej zaawansowanych czynności z użyciem miksera;
  • REGULACJE PRĘDKOŚCI – istnieją dwa sposoby zmiany prędkości: suwak lub pokrętło bądź też przyciski z oznaczeniami +/–;
  • KOŃCÓWKI – zdecydowana większość oferowanych na rynku modeli fabrycznie wyposażona jest również w zestaw wymiennych końcówek przeznaczonych do wykonywania rozmaitych czynności. Do podstawowych i najczęściej spotykanych końcówek zaliczyć można: standardowe mieszadła, hakowe do ucierania, ubijające, miksujące (podobnie jak blender).

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Dobra patelnia - jak kupować, żeby nie żałować?...


W każdej kuchni trudno by się było obejść bez naczyń. Służą nam do...

Planeta(rny) w naszej kuchni – czym jest i czy mi się...


Roboty kuchenne od pewnego czasu zaczęły cieszyć się ogromną popularnością....

Dobrze zagotowana, czyli wszystko o czajnikach


Czajnik jest tak niezbędnym kuchennym sprzętem jak płyta grzewcza czy lodówka....