Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Sprzęt agd / Okap – najczęściej zadawane pytania

Sprzęt agd

Okap – najczęściej zadawane pytania

Ulubione0

Okap stanowi jedno z niezbędnych urządzeń AGD, które powinno znaleźć się w wyposażeniu każdego pomieszczenia kuchennego. Jego zadaniem jest likwidowanie nieprzyjemnych zapachów oraz pochłanianie oparów unoszących się podczas gotowania czy pieczenia. Dzięki intensywnej pracy wysokiej jakości maszyny wentylacyjnej możliwe okazuje się utrzymanie w kuchni przyjemnego aromatu oraz usunięcie wszelkich osadów i tłuszczy.

Na czym polega praca okapu?

 

Charakteryzowany sprzęt pełni rolę swego rodzaju pochłaniacza zanieczyszczeń. To efektywnie działający wyciąg, który przeprowadza kompleksową filtrację mas powietrza. Okap jest wentylatorem mającym za zadanie skutecznie „wyciągnąć" poza lokum kuchenne wszelkie niepożądane zapachy.

 

Jak dobrać odpowiedni sprzęt?

 

Nie możesz wejść do pierwszego lepszego sklepu z wyposażeniem AGD i wybrać dowolnego modelu okapu. Wentylator musi być dostosowany do wymiarów pomieszczenia pod względem zarówno szerokości, jak i wysokości, na jakiej zostanie zawieszony. W przypadku pierwszego z wyżej wymienionych parametrów istotne jest, aby szerokość sprzętu była identyczna jak szerokość kuchenki. Ewentualnie dopuszcza się szerszy okap niż kuchenkę, ale nigdy nie odwrotnie. W przeciwnym razie nie mamy co liczyć na niezawodną i satysfakcjonującą nas pracę maszyny. Z kolei gdy mowa o wysokości na jakiej ma być zamontowany okap, to ten czynnik uzależniony jest od rodzaju posiadanej kuchenki ale również od instrukcji producenta. Generalnie przy standardowej rozmiarem kuchence sprawdza się okap zainstalowany na wysokości 75 cm.

 

Jaki model zakupić biorąc pod uwagę wystrój kuchni?

 

Inwestycja w okap powinna zostać uzależniona przede wszystkim od tego, jaki konkretnie rodzaj kuchni posiadamy. Mamy na myśli nie tylko sam typ danego urządzenia, ale przede wszystkim projekt architektoniczny w oparciu, o który pomieszczenie zostało wymodelowane i zaaranżowane. Przykładowo, jeżeli nasza kuchnia ma mieć wyspę, dobrze jest umieścić w niej kuchenkę, gdyż będzie to na pewno bardzo stylowe, nowoczesne i praktyczne zarazem. Co do wentylatora z kolei, to niech to będzie model typowo wyspowy – innowacyjny sprzęt, który został wykreowany w taki sposób, aby mógł być podłączony do sufitu, tuż nad wspomnianą wyspą. W ten sposób wnętrze czterech kuchennych kątów będzie doskonale rozplanowane oraz ergonomiczne. Jeszcze inna jest sytuacja wówczas, gdy mamy kłopot z podłączeniem okapu do pionu wentylacji. Wtedy konieczne jest zainwestowanie w filtr węglowy. Przy kuchni otwartej natomiast dobrze jest dobrać okap, który będzie miał liczoną wydajność z uwzględnieniem całej przestrzeni open, a nie jedynie fragmentu posiadanej kuchni, bowiem w przeciwnym razie maszyna nie będzie zbyt funkcjonalna.

 

Jakie różnice w filtrach?

 

Generalnie wyróżnia się modele okapów zbudowane z dwóch podstawowych rodzajów filtrów –przeciwtłuszczowego oraz węglowego. W pierwszym przypadku można wyróżnić pewne podkategorie, a mianowicie filtry aluminiowe, akrylowe, flizelinowe, metalowe oraz aluminiowo-metalowe. Jak wskazuje na to już samo ich nazwanie, są to takie mechanizmy, które mają na celu zatrzymywanie cząsteczek tłuszczu. Przy filtrach węglowych natomiast nadrzędną funkcją jest wychwytywanie nieprzyjemnych zapachów i oparów unoszących się podczas gotowania, smażenia czy pieczenia bądź robienia przetworów.

Zobacz również

Dzbanki filtrujące wodę – zalety rozwiązania

Dzbanki filtrujące wodę – zalety rozwiązania

Smak czystej wody Dzbanki filtrujące wodę są prostym i stosunkowo tanim rozwiązaniem, jeśli...

Sezon na grilla

Sezon na grilla

Zdrowe zalety Przyrządzanie grillowanych potraw w kuchni jest niezwykle proste, szybkie, a przede...
Komentarze (1)
1
Gość
mira@A
2015-12-01 13:53:43

Dla mnie okap to podstawa. Owszem zapachy z kuchni są cudowne, ale nie oszukujmy się - nie wszystkie. Odpowiednia wentylacja przy gotowaniu, dlatego jest podstawą.

Twój komentarz
Ocena