Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Babki naleśnikowe z karmelizowanym jabłkiem i...

Przepisy

Babki naleśnikowe z karmelizowanym jabłkiem i orzechami

Ulubione1
Trudność

Naleśniki często pojawiają się na naszych stołach, więc żeby nie "zakurzyły" się powtarzającymi się pomysłami, warto spróbować wersję z babeczkami. Wystarczy typowe ciasto naleśnikowe zagęścić większą ilością mąki i dodać odrobinę proszku do pieczenia. Tutaj wierzch jest z dodatkiem jabłek, ale można dodać inne owoce na które macie ochotę.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na ok. 15 szt.:

-2 szkl. mąki

-1 szkl. mleka łyżeczka proszku do pieczenia

-jajko

-2 łyżki cukru

-szczypta soli

-5 jabłek

-duża garść orzechów włoskich

-2 łyżki miodu

-skórka z dwóch cytryn

-sok z jednej cytryny

-łyżka masła

Przygotowanie: 

Krok 1: Mąkę, mleko, jajko, cukier, sól i proszek do pieczenia miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy na krążki o grubości 1cm. Nie zapominamy o wydrążeniu pestek.

Krok 2: Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy jabłka. Dodajemy miód, posiekane orzechy, skórkę z cytryny i sok, karmelizujemy na średnim ogniu. Jak jabłka staną się prawie miękkie, zdejmujemy patelnię z ognia.

Krok 3: Do formy na muffiny wkładamy papier do pieczenia. Formę napełniamy po 2 łyżki ciasta naleśnikowego, na wierzch kładziemy plastry jabłka wraz z orzechami.

Krok 4: Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 min.
 


Czasami fajne pomysły powstają w kiepskim humorze, tak samo było z tym przepisem, kiepski dzień, ochota na coś słodkiego i od razu dzień zaczął inaczej się układać

Zobacz również

Omlet z młodym szpinakiem prażonymi migdałami i wędzonym łososiem

Omlet z młodym szpinakiem prażonymi migdałami i...

Przygotowanie: Krok 1: Łososia pokroić w paseczki i odstawić na bok. Krok 2: Do miski wbić...

Lody o smaku nutelli, bananów i borówek

Lody o smaku nutelli, bananów i borówek

Przygotowanie: Krok 1: Banany obieramy i kroimy w talarki. Krok 2: Banany wstawiamy do...
Komentarze (3)
3
czekoladowajagoda
czekoladowajagoda
2013-07-09 13:07:29

Super pomysł. ja jeszcze polałam te babki rozpuszczoną, mleczną czekoladą i dla mnie bomba. Polecam bo warto czasami samemu ulepszać pewne przepisy.

Gość
tomkulinarny
2013-06-27 14:45:52

przepis fajny, ale to zdjecie cos nie teges

dorka
dorka
2013-05-16 09:32:15

moje pociechy były zachwycone!

Twój komentarz
Ocena