Babki naleśnikowe z karmelizowanym jabłkiem i orzechami
Naleśniki często pojawiają się na naszych stołach, więc żeby nie "zakurzyły" się powtarzającymi się pomysłami, warto spróbować wersję z babeczkami. Wystarczy typowe ciasto naleśnikowe zagęścić większą ilością mąki i dodać odrobinę proszku do pieczenia. Tutaj wierzch jest z dodatkiem jabłek, ale można dodać inne owoce na które macie ochotę.
Przygotowanie:
Krok 1: Mąkę, mleko, jajko, cukier, sól i proszek do pieczenia miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy na krążki o grubości 1cm. Nie zapominamy o wydrążeniu pestek.
Krok 2: Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy jabłka. Dodajemy miód, posiekane orzechy, skórkę z cytryny i sok, karmelizujemy na średnim ogniu. Jak jabłka staną się prawie miękkie, zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 3: Do formy na muffiny wkładamy papier do pieczenia. Formę napełniamy po 2 łyżki ciasta naleśnikowego, na wierzch kładziemy plastry jabłka wraz z orzechami.
Krok 4: Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 min.
Czasami fajne pomysły powstają w kiepskim humorze, tak samo było z tym przepisem, kiepski dzień, ochota na coś słodkiego i od razu dzień zaczął inaczej się układać
moje pociechy były zachwycone!
przepis fajny, ale to zdjecie cos nie teges
Super pomysł. ja jeszcze polałam te babki rozpuszczoną, mleczną czekoladą i dla mnie bomba. Polecam bo warto czasami samemu ulepszać pewne przepisy.