Ryby i owoce morza - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ryby i owoce morza - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Ryby i owoce morza Grillowany stek z tuńczyka w sosie teriyaki,...

Ryby i owoce morza


Grillowany stek z tuńczyka w sosie teriyaki, puree ziemniaczane z wasabi

Kuchnia fusion to połączenie produktów, wywodzących się z kuchni orientalnej z produktami kuchni europejskiej. W rzeczywistości jest to najbardziej urozmaicona kuchnia, która zdolnego i kreatywnego kucharza nie ogranicza w żadnych standardach kulinarnych. Oto smakowity przykład takiej własnie wariacji. 


Przygotowanie:

Krok 1: Sos teriyaki: marchew, pora, cebulę, imbir i czosnek przypalić na suchej patelni, tak aby na warzywach powstały czarne przypalone plamki.

Krok 2: Sake, mirin i wino czerwone wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia, gotować około 2-3 min. Kolejno dodać sos sojowy, cukier i warzywa. Gotować kolejne 15 – 20min. na wolnym ogniu (sos musi mieć konsystencję syropu). Odcedzić z warzyw.

Krok 3: Z tuńczyka wyciąć filet w kształcie prostopadłościanu o wymiarach: 4cm x 3cm x 8cm (180g). Filet tuńczyka obsypać pieprzem cytrynowym dookoła i grillować z każdej strony do momentu ulubionego stopnia wysmażenia: medium lub rare.

Krok 4: Na patelni rozgrzać sos teriyaki i pod koniec grillowania włożyć tuńczyka, gotować po kilka sekund z każdej strony.

Krok 5: Wasabi wymieszać w 2 łyżkach wody.

Krok 6: Ziemniaki obrać, zagotować w wodzie z solą, gdy będą już miękkie – odcedzić dokładnie. Przecisnąć przez 'praskę' do ziemniaków, dodać masło, śmietanę 36% i rozwodnione wasabi. Dokładnie wymieszać.
Mini szparagi sparzyć we wrzątku około 10 sek. Kolejno mini cukinię, mini marchewkę i mini patisony oczyścić, pokroić na mniejsze części i sparzyć przez około 1-2min. Aby były wciąż chrupiące.

Krok 7: Następnie warzywa podsmażyć na patelni z odrobiną masła klarowanego i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki ułożyć według zdjęcia. Do dekoracji można użyć pomidorka koktajlowego.




Tuńczyka można przekroić pod kątem przed samym podaniem i polać delikatnie sosem. 

Komentarze


4.00/5 1 1
4

orientalne smakolyki to moja specjalność, uwielbiam taka kuchnie. Ale takie połaczenie widze pierwszy raz - zacheca, napewno przygotuje cos podobnego - wyglada bardzo wiasenne - to tak na czasie ;) :P

Zobacz również


Pasta z tuńczyka i wiejskiego twarożku


Śniadaniowe pyszności często goszczą na moim porannym stole. Uwielbiam wszelkiego...

Farfalle w pikantnym sosie z tuńczykiem i białym winem


To danie jak i większość moich sosów pomidorowych powstało podczas...

Chrupiąca sałatka z tuńczykiem i mozarellą


Warto jadać sałatki, to ogromne źródło witamin i składników...