Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ryby i owoce morza / Grillowany stek z tuńczyka w sosie teriyaki,...

Ryby i owoce morza

Grillowany stek z tuńczyka w sosie teriyaki, puree ziemniaczane z wasabi

Ulubione3
Trudność

Kuchnia fusion to połączenie produktów, wywodzących się z kuchni orientalnej z produktami kuchni europejskiej. W rzeczywistości jest to najbardziej urozmaicona kuchnia, która zdolnego i kreatywnego kucharza nie ogranicza w żadnych standardach kulinarnych. Oto smakowity przykład takiej własnie wariacji. 

Janusz Korzyński
Janusz Korzyński
Fusion to nie tylko styl gotowania - to ekscytująca przygoda! Zwłaszcza, jeśli zabiera nas w nią mistrz Janusz Korzyński, szef restauracji „Fusion" w hotelu The Westin Warsaw. Jego dania wyglądają jak małe dzieła sztuki. A jak smakują? Tej fuzji opisać się nie da...

Składniki

- 180g tuńczyka

- 200g ziemniaków
- 25g masła
- 50ml śmietany 36%
- 1g wasabi
- 7szt. mini szparag
- 1 szt. patisona mini
- 1 szt. mini cukinii
- 1 szt. mini marchewki
- 1g wasabi
- sól
- pieprz cytrynowy

- 300ml Sake
- 150ml sosu sojowego
- 150ml Mirin
- 150g cukru
- 50 ml czerwonego wina,
- 50g marchwi
- 30g pora
- 30g cebuli
- 2cm imbiru
- 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Krok 1: Sos teriyaki: marchew, pora, cebulę, imbir i czosnek przypalić na suchej patelni, tak aby na warzywach powstały czarne przypalone plamki.

Krok 2: Sake, mirin i wino czerwone wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia, gotować około 2-3 min. Kolejno dodać sos sojowy, cukier i warzywa. Gotować kolejne 15 – 20min. na wolnym ogniu (sos musi mieć konsystencję syropu). Odcedzić z warzyw.

Krok 3: Z tuńczyka wyciąć filet w kształcie prostopadłościanu o wymiarach: 4cm x 3cm x 8cm (180g). Filet tuńczyka obsypać pieprzem cytrynowym dookoła i grillować z każdej strony do momentu ulubionego stopnia wysmażenia: medium lub rare.

Krok 4: Na patelni rozgrzać sos teriyaki i pod koniec grillowania włożyć tuńczyka, gotować po kilka sekund z każdej strony.

Krok 5: Wasabi wymieszać w 2 łyżkach wody.

Krok 6: Ziemniaki obrać, zagotować w wodzie z solą, gdy będą już miękkie – odcedzić dokładnie. Przecisnąć przez 'praskę' do ziemniaków, dodać masło, śmietanę 36% i rozwodnione wasabi. Dokładnie wymieszać.
Mini szparagi sparzyć we wrzątku około 10 sek. Kolejno mini cukinię, mini marchewkę i mini patisony oczyścić, pokroić na mniejsze części i sparzyć przez około 1-2min. Aby były wciąż chrupiące.

Krok 7: Następnie warzywa podsmażyć na patelni z odrobiną masła klarowanego i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki ułożyć według zdjęcia. Do dekoracji można użyć pomidorka koktajlowego.




Tuńczyka można przekroić pod kątem przed samym podaniem i polać delikatnie sosem. 

Zobacz również

Sandacz smażony z sosem pomarańczowym

Sandacz smażony z sosem pomarańczowym

Przygotowanie: Krok 1: Filety z sandacza natnij co kilka centymetrów w poprzek i oprósz solą...

Pasta z wędzonej makreli ze świeżym ogórkiem

Pasta z wędzonej makreli ze świeżym ogórkiem

Przygotowanie: Krok 1: Ogórka obieramy i kroimy w drobne paski, następnie zasypujemy je 1...
Komentarze (1)
1
chefnatasza
chefnatasza
2014-03-19 16:35:55

orientalne smakolyki to moja specjalność, uwielbiam taka kuchnie. Ale takie połaczenie widze pierwszy raz - zacheca, napewno przygotuje cos podobnego - wyglada bardzo wiasenne - to tak na czasie ;) :P

Twój komentarz
Ocena