Grillowany stek z tuńczyka w sosie teriyaki, puree ziemniaczane z wasabi
Kuchnia fusion to połączenie produktów, wywodzących się z kuchni orientalnej z produktami kuchni europejskiej. W rzeczywistości jest to najbardziej urozmaicona kuchnia, która zdolnego i kreatywnego kucharza nie ogranicza w żadnych standardach kulinarnych. Oto smakowity przykład takiej własnie wariacji.
Przygotowanie:
Krok 1: Sos teriyaki: marchew, pora, cebulę, imbir i czosnek przypalić na suchej patelni, tak aby na warzywach powstały czarne przypalone plamki.
Krok 2: Sake, mirin i wino czerwone wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia, gotować około 2-3 min. Kolejno dodać sos sojowy, cukier i warzywa. Gotować kolejne 15 – 20min. na wolnym ogniu (sos musi mieć konsystencję syropu). Odcedzić z warzyw.
Krok 3: Z tuńczyka wyciąć filet w kształcie prostopadłościanu o wymiarach: 4cm x 3cm x 8cm (180g). Filet tuńczyka obsypać pieprzem cytrynowym dookoła i grillować z każdej strony do momentu ulubionego stopnia wysmażenia: medium lub rare.
Krok 4: Na patelni rozgrzać sos teriyaki i pod koniec grillowania włożyć tuńczyka, gotować po kilka sekund z każdej strony.
Krok 5: Wasabi wymieszać w 2 łyżkach wody.
Krok 6: Ziemniaki obrać, zagotować w wodzie z solą, gdy będą już miękkie – odcedzić dokładnie. Przecisnąć przez 'praskę' do ziemniaków, dodać masło, śmietanę 36% i rozwodnione wasabi. Dokładnie wymieszać.
Mini szparagi sparzyć we wrzątku około 10 sek. Kolejno mini cukinię, mini marchewkę i mini patisony oczyścić, pokroić na mniejsze części i sparzyć przez około 1-2min. Aby były wciąż chrupiące.
Krok 7: Następnie warzywa podsmażyć na patelni z odrobiną masła klarowanego i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki ułożyć według zdjęcia. Do dekoracji można użyć pomidorka koktajlowego.
Tuńczyka można przekroić pod kątem przed samym podaniem i polać delikatnie sosem.
orientalne smakolyki to moja specjalność, uwielbiam taka kuchnie. Ale takie połaczenie widze pierwszy raz - zacheca, napewno przygotuje cos podobnego - wyglada bardzo wiasenne - to tak na czasie ;) :P