Bliny gryczane z twarożkiem limonkowym i wędzonym łososiem
Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Najbardziej popularne są gryczano-pszenne, ale jak to bywa z daniami tradycyjnymi, w każdym domu przepis na bliny jest inny, rozpoczynając od proporcji, na składnikach kończąc. Do wykonania blin używane są różne mąki, kefir jak i ziemniaki. Każdy kto zagłębi się w „blinowy świat" odkryje nowe kulinarne możliwości eksperymentowania.
Przygotowanie:
Krok 1: Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego (ale nie gorącego!!!) mleka, dodać cukier oraz 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Krok 2: Do dużej miski przesiać obie mąki (należy pamiętać, że ciasto rośnie).
Krok 3: Dodać resztę mleka, drożdże, 2 łyżeczki soli, żółtko oraz roztopione masło.
Krok 4: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany.
Krok 5: Gotowe ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 40 minut.
Krok 6: W międzyczasie przygotować twarożek: natkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, natomiast skórkę z limonki otrzeć na tarce o drobnych oczkach, a z jednej połówki wycisnąć sok. Wszystko dokładnie wymieszać z twarogiem i doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 7: Dno patelni (najlepiej teflonowej lub ceramicznej) przykryć warstwą oleju. Kilka kropel ciasta wlać na patelnię i poczekać, aż zaczną się smażyć.
Krok 8: Na rozgrzany olej nakładać ciasto formując placuszki o średnicy około 7 cm. Gdy nabiorą złotego koloru przełożyć na drugą stronę.
Krok 9: Gotowe bliny odsączyć na papierowym ręczniku i podawać na gorąco, z twarożkiem oraz wędzonym łososiem.
Bliny przypadną do gustu wszystkim miłośnikom wszelkiego rodzaju placków i racuchów. Najlepiej smakują na ciepło, dlatego należy je podawać od razu po usmażeniu. Można również przełożyć usmażone bliny do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Wyśmienicie smakują z gęstą śmietaną i kawiorem jak i w kombinacjach „na słodko".