Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Bliny gryczane z twarożkiem limonkowym i...

Przepisy

Bliny gryczane z twarożkiem limonkowym i wędzonym łososiem

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 45 min

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Najbardziej popularne są gryczano-pszenne, ale jak to bywa z daniami tradycyjnymi, w każdym domu przepis na bliny jest inny, rozpoczynając od proporcji, na składnikach kończąc. Do wykonania blin używane są różne mąki, kefir jak i ziemniaki. Każdy kto zagłębi się w „blinowy świat" odkryje nowe kulinarne możliwości eksperymentowania.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 100 g mąki pszennej
- 300 g mąki gryczanej (można użyć samej mąki pszennej, ale bliny będą miały inny smak)
- 25 g świeżych drożdży
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g roztopionego masła
- 1 żółtko
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 300 g sera do serników mielonego
- 200 g wędzonego łososia
- 1 limonka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1: Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego (ale nie gorącego!!!) mleka, dodać cukier oraz 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Krok 2: Do dużej miski przesiać obie mąki (należy pamiętać, że ciasto rośnie).

Krok 3: Dodać resztę mleka, drożdże, 2 łyżeczki soli, żółtko oraz roztopione masło.

Krok 4: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany.

Krok 5: Gotowe ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 40 minut.

Krok 6: W międzyczasie przygotować twarożek: natkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, natomiast skórkę z limonki otrzeć na tarce o drobnych oczkach, a z jednej połówki wycisnąć sok. Wszystko dokładnie wymieszać z twarogiem i doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 7: Dno patelni (najlepiej teflonowej lub ceramicznej) przykryć warstwą oleju. Kilka kropel ciasta wlać na patelnię i poczekać, aż zaczną się smażyć.

Krok 8: Na rozgrzany olej nakładać ciasto formując placuszki o średnicy około 7 cm. Gdy nabiorą złotego koloru przełożyć na drugą stronę.

Krok 9: Gotowe bliny odsączyć na papierowym ręczniku i podawać na gorąco, z twarożkiem oraz wędzonym łososiem.

 

Bliny przypadną do gustu wszystkim miłośnikom wszelkiego rodzaju placków i racuchów. Najlepiej smakują na ciepło, dlatego należy je podawać od razu po usmażeniu. Można również przełożyć usmażone bliny do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Wyśmienicie smakują z gęstą śmietaną i kawiorem jak i w kombinacjach „na słodko".

Zobacz również

Gnocchi z białą kiełbasą, serkiem i kolendrą

Gnocchi z białą kiełbasą, serkiem i kolendrą

Przygotowanie:   Krok 1: Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie (nie dodawaj tłuszczu do gotowania,...

Kluski na parze z masłem i serem

Kluski na parze z masłem i serem

Przygotowanie klusek:   Krok 1: Drożdże, mleko, cukier i 3 łyżki mąki mieszamy i...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena