Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Chleb z pomidorami i chorizo

Przepisy

Chleb z pomidorami i chorizo

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 2 godz

Mój brat, którego ciężko zaspokoić kulinarnymi specjałami, przede wszystkim dlatego że ufa tylko podstawowym i klasycznym rozwiązaniom był dzisiaj degustatorem moich fanaberii. Obawiałam się nieprzychylnej recenzji, jednak miło zaskoczył mnie samymi pochlebstwami.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 500g mąki
- 25g świeżych drożdży
- 300ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 100g chorizo w plasterkach
- 3 pomidory czerwone i 3 pomidory żółte
- sól morska

Przygotowanie:

Krok 1: Drożdże, cukier i 100ml wody mieszamy, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, do wyrośnięcia. Musi pojawić się piana na wierzchu.

Krok 2: Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę i resztę wody, wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok. 30 min.

Krok 3: Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.

Kok 4: Na wierzch kładziemy plastry chorizo i przykrywamy drugą częścią ciasta, zaciskając delikatnie boki.

Krok 5: Na wierzch ciasta kładziemy grube plastry pomidorów i posypujemy solą morską.

Krok 6: Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok.45 min.



Zamiast chorizo, możecie dodać szynkę, oliwki albo papryczkę pepperoni lub inne składniki.

Zobacz również

Zapiekane puree z topinamburu, z grillowaną cebulką dymką

Zapiekane puree z topinamburu, z grillowaną...

Przygotowanie: Krok 1: Topinambur obieramy i gotujemy aż będzie całkowicie miękki.   Krok...

Filet z kaczki z drobnym makaronem z kozim serem i konfiturą ze śliwki

Filet z kaczki z drobnym makaronem z kozim serem i...

Przygotowanie:   Krok 1: Filety myjemy i nacinamy delikatnie skórkę na krzyż, solimy i...
Komentarze (2)
2
Gość
soja
2013-08-20 14:41:00

do ciasta dodać pasowaloby ziola

Gość
kinga.wie
2013-08-14 12:52:11

zamiast pomidora lepiej sprawdzi sie papryka z kukurydza

Twój komentarz
Ocena