Chleb z pomidorami i chorizo
Mój brat, którego ciężko zaspokoić kulinarnymi specjałami, przede wszystkim dlatego że ufa tylko podstawowym i klasycznym rozwiązaniom był dzisiaj degustatorem moich fanaberii. Obawiałam się nieprzychylnej recenzji, jednak miło zaskoczył mnie samymi pochlebstwami.
Przygotowanie:
Krok 1: Drożdże, cukier i 100ml wody mieszamy, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, do wyrośnięcia. Musi pojawić się piana na wierzchu.
Krok 2: Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę i resztę wody, wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok. 30 min.
Krok 3: Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
Kok 4: Na wierzch kładziemy plastry chorizo i przykrywamy drugą częścią ciasta, zaciskając delikatnie boki.
Krok 5: Na wierzch ciasta kładziemy grube plastry pomidorów i posypujemy solą morską.
Krok 6: Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok.45 min.
Zamiast chorizo, możecie dodać szynkę, oliwki albo papryczkę pepperoni lub inne składniki.
zamiast pomidora lepiej sprawdzi sie papryka z kukurydza
do ciasta dodać pasowaloby ziola