Smażone banany w sosie truskawkowo - piernikowym
Banany... słodycz sama w sobie, truskawki, rozkosz lata, a pierniki hmmm...zapach świąt. Jeśli chcemy zjeść coś słodkiego to często sięgamy po czekoladę, jednak niekiedy warto zdecydować się na coś lżejszego, dlatego polecam właśnie banany. W mojej kuchni mają one zaszczytne miejsce.
Przygotowanie:
Krok 1: Banany dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je wzdłuż.
Krok 2: Na patelnie wsypujemy cukier i dajemy truskawki. Po chwili mieszania dodajemy pokruszone pierniki. Całość blendujemy.
Krok 3: Gdy na patelni mamy gotowy sos dodajemy do niego pokrojone banany. Smażymy ok 15/20 min ciągle ostrożnie mieszając.
Krok 4: Gotowe banany podajemy z lodami przybranymi szałwią.
Musimy uważać by nasz sos się nie przypalił. Polecam wykorzystać do niego laskę wanilii, podkreśli i wzbogaci smak.