Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Smażone banany w sosie truskawkowo - piernikowym

Ciasta i desery

Smażone banany w sosie truskawkowo - piernikowym

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Banany... słodycz sama w sobie, truskawki, rozkosz lata, a pierniki hmmm...zapach świąt. Jeśli chcemy zjeść coś słodkiego to często sięgamy po czekoladę, jednak niekiedy warto zdecydować się na coś lżejszego, dlatego polecam właśnie banany. W mojej kuchni mają one zaszczytne miejsce.

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Gotowanie to moja pasja. Kocham wszystkie kuchnie świata, ale jednak najbliższa mojemu sercu jest tradycja, czyli kuchnia polska... Z chęcią poznaje nowe smaki i aromaty, które są kluczem do kolejnych potraw. Moja kuchnia jest bardzo specyficzna, uwielbiam zaskakiwać moich gości podając niekiedy kontrowersyjne łączenia składników, kolorów i zapachów. Na co dzień prowadzę blog http://szafranowyraj.blogspot.com/, prezentując innym swe kulinarne eksperymenty.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 2 banany
- 2 garście truskawek (mogą być mrożone)
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 5 pierników
- lody
- szałwia do dekoracji

Przygotowanie:

Krok 1: Banany dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je wzdłuż.

Krok 2: Na patelnie wsypujemy cukier i dajemy truskawki. Po chwili mieszania dodajemy pokruszone pierniki. Całość blendujemy.

Krok 3: Gdy na patelni mamy gotowy sos dodajemy do niego pokrojone banany. Smażymy ok 15/20 min ciągle ostrożnie mieszając.

Krok 4: Gotowe banany podajemy z lodami przybranymi szałwią.


 

Musimy uważać by nasz sos się nie przypalił. Polecam wykorzystać do niego laskę wanilii, podkreśli i wzbogaci smak.

Zobacz również

Drożdżowa bułka ze śliwką węgierką

Drożdżowa bułka ze śliwką węgierką

Przygotowanie: Krok 1: Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, całosć rozcieramy. Wlewamy letnie...

Kolorowy keks

Kolorowy keks

Przygotowanie: Krok 1: Do miski wkładamy cukier, margarynę, żółtka i dokładnie ucieramy na...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena