Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Crostata al pistacchio czyli kruche ciasto z...

Przepisy


Crostata al pistacchio czyli kruche ciasto z pistacjowym kremem

Crostata to podstawowe domowe włoskie ciasto. Istnieją setki przeposów na crostatę, głównie z domowymi konfiturami. Z ciastem z pistacjami po raz pierwszy spotkałam się w L'Aquili. Naw kolega przywozi pyszna crostatę z pistacjami, którą przyrządzała jego mama. Luca pochodził z Sycylii... włoskiej stolicy pistacji... tego smaku się nie zapomina. Wiele czasu mi zajęło aby choć troszeczkę zbliżyć się do smaku ciasta Pani Antonelli... na szczeście po wielu próbach jestem już blisko.

Przygotowanie:

Krok 1: Do robota kuchennego z nasadką noże włożyć masło i cukier. Rozdrobnić, następnie dodać mąkę a po chwili żółtko i 1-2 łyżki lodowatej wody.

Krok 2: Wyłożyć ciasto na stolnicę i dosłownie kilkoma ruchami połączyć tak aby utworzyło kulę. Owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.

Krok 3: Rozwałkować cienko i wyłożyć nim formę do tarty, nadmiar ciasta odłożyć do lodówki. Nie ma potrzeby smarowania jej masłem, ponieważ ciasto jest tłuste i nie będzie przywierało.

Krok 4: Nakłuć dno widelcem, następnie położyć na nim arkusz papieru do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą.

Krok 5: Piec przez około 15minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 6: Po tym czasie wyjąć i zdjąć obciążenie i podpiec spód ciasta jeszcze 5 minut.

Krok 7: Mleko zagotować z wanilią przeciętą wzdłuż i pozostawić do przestudzenia, aby przeszło aromatem. Wyciągnąć wanilię i dokładnie wyjąć ziarenka wanilii a następnie dodać je do mleka. Żółtka utrzeć z cukrem a na koniec dodać mąkę.

Krok 8: Powstały krem wlać do mleka i dokładnie wymieszać. Zagotować na małym ogniu, energicznie mieszając, aby nie przypalił się przy dnie.

Krok 9: Krem powoli się zagęści tworząc konsystencję budyniu.

Krok 10: Pistacje rozdrobnić na proszek blenderem, i dodać do kremu.

Krok 11: Wylać krem na tartę, utworzyć kratkę z pozostałego ciasta i włożyć ponownie do piekarnika na 170-180 stopni i piec aż ciasto na wierzchu się zarumieni.

 

Ciasto najlepiej wyrabiać robotem z nasadką noże. Unikniemy ogrzewania ciasta dłońmi, przez co struktura ciasta nie ulegnie zmianie. Jeżeli nie mamy robota można zrobic to za pomocą noża. Wydłuży to dość przygotowanie ciasta, dlatego należy zwrócić uwagę, aby nie robić tego w gorącym pomieszczeniu.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką szwarcwaldzką


Okres przedświąteczny budzi w każdym z nas chęć do kulinarnego eksperymentowania,...

Krem z groszku z krewetkami na winie


Zielony kolor groszku zawsze działa na mnie kusząco. Mimo tego, że lepszy jest ten...

Gnocchi z białą kiełbasą, serkiem i kolendrą


Dania podawane prosto z patelni, czy garnka to idealne rozwiązanie na niespodziewane...