Pierś z kaczki z puree z selera w sosie cytrusowym
Przygotowanie piersi z kaczki nie wymaga zbyt wiele czasu, zaś efekt jest wyśmienity i bardzo efektowny. Pieczona w sosie pierś jest bardzo soczysta, aromatyczna i miękka. To doskonała propozycja na wystawną kolację.
Przygotowanie:
Krok 1: Piersi z kaczki dokładnie myjemy, nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Krok 2: Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, piersi z kaczki obkładamy kawałkami pomarańczy i grejpfruta. Na wierzch kładziemy wiórki z masła. Wlewamy wino.
Krok 3: Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 i pieczemy około 15-20 minut, zmniejszymy temperaturę na 170 i pieczemy około 40 minut. W trakcie pieczenia podlewamy wytworzonym sosem.
Krok 4: Wyjmujemy kaczkę, sos przelewamy do rondelka, gotujemy, dodajemy sos z pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną.
Krok 5: Do garnka wkładamy obrane i pokrojone selery, zalewamy mlekiem, dodajemy kilka kropel cytryny by zachować ładny kolor.
Krok 6: Ugotowane selery przekładamy do miski, dodajmy masło, gałkę muszkatową, imbir, pieprz biały, sól i dokładnie miksujemy blenderem. Możemy dodać trochę mleka, w którym gotował się seler jeśli będzie za gęste.
Pierś z kaczki będzie bardziej aromatyczna, przejdzie przyprawami jeśli naczynie owiniemy folią aluminiową. Z drobiem bardzo dobrze komponują się owoce, możemy dodawać według własnego gustu.
to lubię!