Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Mięso i drób Pierś z kaczki z puree z selera w sosie...

Mięso i drób


Pierś z kaczki z puree z selera w sosie cytrusowym

Przygotowanie piersi z kaczki nie wymaga zbyt wiele czasu, zaś efekt jest wyśmienity i bardzo efektowny. Pieczona w sosie pierś jest bardzo soczysta, aromatyczna i miękka. To doskonała propozycja na wystawną kolację.


Przygotowanie:
 

Krok 1: Piersi z kaczki dokładnie myjemy, nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 godziny.

Krok 2: Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, piersi z kaczki obkładamy kawałkami pomarańczy i grejpfruta. Na wierzch kładziemy wiórki z masła. Wlewamy wino.

Krok 3: Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 i pieczemy około 15-20 minut, zmniejszymy temperaturę na 170 i pieczemy około 40 minut. W trakcie pieczenia podlewamy wytworzonym sosem.

Krok 4: Wyjmujemy kaczkę, sos przelewamy do rondelka, gotujemy, dodajemy sos z pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną.

Krok 5: Do garnka wkładamy obrane i pokrojone selery, zalewamy mlekiem, dodajemy kilka kropel cytryny by zachować ładny kolor.

Krok 6: Ugotowane selery przekładamy do miski, dodajmy masło, gałkę muszkatową, imbir, pieprz biały, sól i dokładnie miksujemy blenderem. Możemy dodać trochę mleka, w którym gotował się seler jeśli będzie za gęste.



Pierś z kaczki będzie bardziej aromatyczna, przejdzie przyprawami jeśli naczynie owiniemy folią aluminiową. Z drobiem bardzo dobrze komponują się owoce, możemy dodawać według własnego gustu.  

Komentarze


3.00/5 1 1
3

to lubię!

Zobacz również


Tarta z pieczarkami, serem feta i świeżą roszponką


Nie ma co sobie utrudniać życia, trzeba szukać prostych rozwiązań. Tak właśnie jest...

Tartaletki z kremem cytrynowym


Od rana chodziło za mną coś \\\"dobrego\\\". Nie był to sernik, ani szarlotka (pomimo...