Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Pierś z kaczki z puree z selera w sosie...

Mięso i drób

Pierś z kaczki z puree z selera w sosie cytrusowym

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 40 min

Przygotowanie piersi z kaczki nie wymaga zbyt wiele czasu, zaś efekt jest wyśmienity i bardzo efektowny. Pieczona w sosie pierś jest bardzo soczysta, aromatyczna i miękka. To doskonała propozycja na wystawną kolację.

Mariola Grzęda
Mariola Grzęda

Składniki

- 2 piersi z kaczki
- 1 pomarańcza
- 1 grejpfrut
- 1 granat
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- sos z jednej pomarańczy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- puree z selera
- 3 średniej wielkości selery
- 1 łyżka mleka
- 500 ml mleka
- sol, pieprz, gałka muszkatowa, imbir do smaku

Przygotowanie:
 

Krok 1: Piersi z kaczki dokładnie myjemy, nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 godziny.

Krok 2: Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, piersi z kaczki obkładamy kawałkami pomarańczy i grejpfruta. Na wierzch kładziemy wiórki z masła. Wlewamy wino.

Krok 3: Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 i pieczemy około 15-20 minut, zmniejszymy temperaturę na 170 i pieczemy około 40 minut. W trakcie pieczenia podlewamy wytworzonym sosem.

Krok 4: Wyjmujemy kaczkę, sos przelewamy do rondelka, gotujemy, dodajemy sos z pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną.

Krok 5: Do garnka wkładamy obrane i pokrojone selery, zalewamy mlekiem, dodajemy kilka kropel cytryny by zachować ładny kolor.

Krok 6: Ugotowane selery przekładamy do miski, dodajmy masło, gałkę muszkatową, imbir, pieprz biały, sól i dokładnie miksujemy blenderem. Możemy dodać trochę mleka, w którym gotował się seler jeśli będzie za gęste.



Pierś z kaczki będzie bardziej aromatyczna, przejdzie przyprawami jeśli naczynie owiniemy folią aluminiową. Z drobiem bardzo dobrze komponują się owoce, możemy dodawać według własnego gustu.  

Zobacz również

Grillowany rostbef wołowy w ciemnej glazurze miodowej

Grillowany rostbef wołowy w ciemnej glazurze...

Przygotowanie: Krok 1: Zioła prowansalskie mieszamy z pieprzem i pieprzem i nacieramy...

Gulasz piwny

Gulasz piwny

Przygotowanie: Krok 1: W rondlu mocno rozgrzewamy oliwę z dwoma łyżkami masła, trzecią...
Komentarze (1)
1
orda.m
orda.m
2013-11-28 13:31:05

to lubię!

Twój komentarz
Ocena