Cytrynowy kurczak z serowymi nitkami
Aligot to potrawa a właściwie dodatek do głównego dania pochodzący z Francji. Łopatologicznie , jest to mamałyga z ziemniaków. Spotyka się również wersję z dodatkiem boczku. Urok Aligot polega na ciągnących się nitkach serowych, na ogromne odległości.
Przepis ten zaspokoi również tych, którzy lubią delikatne smaki, jeśli zrezygnują z dużej ilości czarnego pieprzu dodawanego do kurczaka.
Przygotowanie kurczaka:
Krok 1: Piersi oczyszczamy z błon, przecinamy wzdłuż jeśli są za grube lub rozbijamy delikatnie tłuczkiem.
Krok 2: Piersi zalewamy 1/2 szklanką oliwy z oliwek, wyciskamy sok z cytryny i wrzucamy rozgnieciony czarny pieprz ziarnisty, ok. 2 łyżki.
Krok 3: Mieszamy i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Smażymy z obu stron na tłuszczy, w którym skąpane były piersi z kurczaka.
Przygotowanie Aligot:
Krok 1: Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Krok 2: Po ugotowaniu dokładnie rozgniatamy, dodajemy masło, mleko, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz.
Krok 3: Stawiamy garnek z ziemniakami na większym garnku, w którym gotuje się woda i stopniowo dodajemy starty żółty ser.
Krok 4: Ciągle mieszamy, aż do momentu jak pojawią się specyficzne "nitki", a mamałyga będzie się ciągnąć. Ser musi dokładnie się rozpuścić
Pomysł na użycie przepisu na Aligot, został przeforsowany przez moją kuzynkę, która po podróży do Francji, z organizowała tradycyjny wieczór francuski. Posiłki są jeszcze smaczniejsze, gdy masz dobre towarzystwo, świetną muzykę i mnóstwo anegdot do zapamiętania.
Bardzo ciekawy przepis. Z pewnością wypróbuje go dzisiaj po powrocie z pracy. Zastanawiam się tylko czy mozna użyć innego sera.
Przepis jest bomba. Warto spróbować. Potrawę robi się łatwo, a smak jest boski, :)
Nigdy w ten sposób nie eksperymentowałem z kurczakiem, ale myslę, że mogę spróbować przyrządzić go według tego przepisu. Może akurat zobaczę kurczaka z "innej" -miejmy nadzieję- lepszej strony
Ja natomiast odwrotnie – często eksperymentowałam w ten sposób z kurczakiem – dodając do niego lub marynując go na słodko ze śliwkami, pomarańczami, cytryną czy rodzynkami jednak pierwszy raz słyszę o Aligot :) na pewno jednak spróbuję bo przepis jest w zasadzie banalnie prosty a jako miłośniczka puree i wszelkich rodzajów serów myślę, że na pewno mi posmakuje ;)