Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Kładzione kluski z pastą z czerwonej fasoli i...

Dania główne

Kładzione kluski z pastą z czerwonej fasoli i boczkiem

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 15 minut

Kiedy smacznie spałam, zadzwoniła do mnie przyjaciółka oświadczając mi, że będzie u mnie za 10 minut, kupi kilka rzeczy i chciałaby żebym jej coś z tego wyczarowała. Przebierając w kilku składnikach, podjęłam się wyzwania i w ciągu 15 minut zrobiłam coś, co musiałam przygotować drugi raz, a potem trzeci i tak dalej.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 2 porcje:

 

- kubek mąki

- 2 jajka

- sól

- pieprz

- puszka czerwonej fasoli

- 2 łyżki twarożku typu bieluch

- ząbek czosnku

- 200g plastry boczku wędzonego

- łyżka miodu

- łyżka masła

- pęczek natki pietruszki

- kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:
 

Krok 1: Gotujemy osoloną wodę.
 

Krok 2: Mąkę, jajka, sól i pieprz ukręcamy łyżką w kubku. Jak woda się gotuje, dodajemy do niej, łyżka za łyżką ukręconą masę.
 

Krok 3: Po wypłynięciu klusek, chwilę jeszcze je gotujemy i odcedzamy.
 

Krok 4: Boczek kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na maśle z dodatkiem miodu, do momentu aż boczek się zarumieni.
 

Krok 5: Boczek wyciągamy z patelni i na tej samej podsmażamy fasolkę z posiekanym czosnkiem. Trzymamy aż fasolka będzie ciepła.
 

Krok 6: Do fasolki dodajemy, twarożek, sól, pieprz, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę.
 

Krok 7: Na patelni mieszamy kluski, z pastą z fasolki i z boczkiem. Posypujemy natką pietruszki.



Do klusek kładzionych bardzo często dodaje coś świeżego w postaci ziół, czy właśnie natki pietruszki, dodając potrawie apetycznego koloru. 

Zobacz również

Kus kus z boczniakami

Kus kus z boczniakami

Przygotowanie:   Krok 1: Kus kus solimy i zalewamy wrzątkiem, tak by woda wystawała ponad...

Zrazy wołowe w sosie grzybowym podawane z ziemniakami lub kaszą gryczaną

Zrazy wołowe w sosie grzybowym podawane z...

Przygotowanie: Krok 1: Udziec wołowy dzielimy na 4 plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa....
Komentarze (3)
3
okularnik
okularnik
2013-07-17 09:18:59

Moim zdaniem może i nie ma to ładnego wyglądu, ale patrząc na składniki wydaje mi się, że powinno byś super w smaku. Nadszedł czas spróbować kolejnych połączeń smaków i eksperymentów kulinarnych :)

ciasteczko13
ciasteczko13
2013-06-10 16:42:37

czy ja wiem

gospodynidomowa
gospodynidomowa
2013-06-05 11:29:15

Wygląda smakowicie!

Twój komentarz
Ocena