Orientalny schab
Uwielbiam smaki kuchni azjatyckiej, nieskończona ilość możliwych kombinacji często namawia mnie do eksperymentowania w tym kierunku. Właściwości składników wykorzystywanych w kuchni orientu nie powodują złego samopoczucia zaraz po konsumpcji, a sposób ich przyrządzania sprawia, że wszystko jest chrupiące, pełne smaku i wartości odżywczych.
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso lekko rozbijamy i kroimy w paski w poprzek włókien, następnie wrzucamy do miski i kolejno dodajemy: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki oleju sezamowego i 1 łyżkę pasty chili, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny do zamarynowania.
Krok 2: Zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki i wrzucamy na mocno rozgrzanego woka, smażymy ok 2-3 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie przekładamy mięso do innego naczynia.
Krok 3: Woka przemywamy wodą, kładziemy na ogień i wlewamy pozostałe 2 łyżki oleju sezamowego, dobrze rozgrzewamy i wrzucamy posiekany czosnek, smażymy pół minuty ciągle mieszając, następnie dodajemy kolejno marchew, por, paprykę, fasolkę i imbir skrojony w talarki.
Krok 4: Wszystkie składniki smażymy na bardzo dużym ogniu ok. 2 minuty ciągle mieszając. Na koniec dorzucamy posiekaną dymkę, dodajemy sól i pieprz, cukier, oraz pozostałe ilości sosu sojowego i octu ryżowego, całość podlewamy wodą trzymając ciągle na ogniu. Podawać z białym ryżem.
Pamiętajmy, aby warzywa smażyć krótko, ponieważ stracą swą chrupkość i smak gdy przetrzymamy je za długo na ogniu.
oo fajne - czasochłonne ale proste w przygotowaniu.
znakomite