Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE

Mięso i drób


Orientalny schab

Uwielbiam smaki kuchni azjatyckiej, nieskończona ilość możliwych kombinacji często namawia mnie do eksperymentowania w tym kierunku. Właściwości składników wykorzystywanych w kuchni orientu nie powodują złego samopoczucia zaraz po konsumpcji, a sposób ich przyrządzania sprawia, że wszystko jest chrupiące, pełne smaku i wartości odżywczych.


Przygotowanie:

Krok 1: Mięso lekko rozbijamy i kroimy w paski w poprzek włókien, następnie wrzucamy do miski i kolejno dodajemy: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki oleju sezamowego i 1 łyżkę pasty chili, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny do zamarynowania.

Krok 2: Zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki i wrzucamy na mocno rozgrzanego woka, smażymy ok 2-3 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie przekładamy mięso do innego naczynia.

Krok 3: Woka przemywamy wodą, kładziemy na ogień i wlewamy pozostałe 2 łyżki oleju sezamowego, dobrze rozgrzewamy i wrzucamy posiekany czosnek, smażymy pół minuty ciągle mieszając, następnie dodajemy kolejno marchew, por, paprykę, fasolkę i imbir skrojony w talarki.

Krok 4: Wszystkie składniki smażymy na bardzo dużym ogniu ok. 2 minuty ciągle mieszając. Na koniec dorzucamy posiekaną dymkę, dodajemy sól i pieprz, cukier, oraz pozostałe ilości sosu sojowego i octu ryżowego, całość podlewamy wodą trzymając ciągle na ogniu. Podawać z białym ryżem.



 

Pamiętajmy, aby warzywa smażyć krótko, ponieważ stracą swą chrupkość i smak gdy przetrzymamy je za długo na ogniu.

Komentarze


2.00/5 2 2
1

oo fajne - czasochłonne ale proste w przygotowaniu.


3

znakomite

Zobacz również


Sola z zielonym ryżem w aromatycznym musie


Poszukując pomysłu na wczorajszy obiad, nie mogłem zdecydować się na konkretne danie....

Polędwiczki wieprzowe w sosie z masła orzechowego, z...


Dziś był obiad na śniadanie. Wszystko przez to, że nie mogłam się doczekać smaku...

Risotto z zielonym pieprzem, pomidorkami i serem kozim


Czasami pewne zapachy i smaki przęśladują mnie na tyle mocno, że jestem zmuszona do...