Dorsz zapiekany w cydrze
Ostatnio co raz bardziej popularny staje się cydr. Byłam bardzo zdziwiona, gdy podczas ostatnich zakupów wręcz zastanawiałam się wręcz, którego producenta wybrać. W każdym razie dobry cydr z dumą zastąpi na naszym stole piwo, w kuchni będzie inspiracją dla wielu ciekawych potraw.
Przygotowanie:
Krok 1: Dorsza umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem uformować w roladki.
Krok 2: Formę do pieczenia wysmarować masłem, ułożyć w niej rybę.
Krok 3: Masło roztopić dodać mąkę i smażyć, ciągle mieszając, przez minutę (tak jak na zasmażkę).
Krok 4: Powoli wlewać cydr, mieszając trzepaczką rózgową w celu uniknięcia grudek.
Krok 5: Doprawić solą i pieprzem. Zagotować ciągle mieszając.
Krok 6: Filety posypać posiekaną cebulą, a następnie zalać gęstym sosem.
Krok 7: Piec w temperaturze 180 stopni, aż wierzch będzie zrumieniony.
Przepis na rybę w cydrze to bardzo prosty z zarazem oryginalny przepis. Pamiętajmy aby rybę dobrze osuszyć przed włożeniem jej do formy. Sos również nie powinien być zbyt rzadki, ponieważ ryba będzie piekła się zbyt długo i będzie sucha. Konsystencja beszamela będzie idealne. Jeżeli nasz sos w efekcie będzie zbyt rzadki, zredukujmy go na małym ogniu do pożądanej konsystencji.
świetny sposób na rybe, myślę, że nawet osoby, które nie przepadają za rybami skuszą się na takie danie