Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Dorsz zapiekany w cydrze

Przepisy


Dorsz zapiekany w cydrze

Ostatnio co raz bardziej popularny staje się cydr. Byłam bardzo zdziwiona, gdy podczas ostatnich zakupów wręcz zastanawiałam się wręcz, którego producenta wybrać. W każdym razie dobry cydr z dumą zastąpi na naszym stole piwo, w kuchni będzie inspiracją dla wielu ciekawych potraw.

Przygotowanie:
 

Krok 1: Dorsza umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem uformować w roladki.

Krok 2: Formę do pieczenia wysmarować masłem, ułożyć w niej rybę.

Krok 3: Masło roztopić dodać mąkę i smażyć, ciągle mieszając, przez minutę (tak jak na zasmażkę).

Krok 4: Powoli wlewać cydr, mieszając trzepaczką rózgową w celu uniknięcia grudek.

Krok 5: Doprawić solą i pieprzem. Zagotować ciągle mieszając.

Krok 6: Filety posypać posiekaną cebulą, a następnie zalać gęstym sosem.

Krok 7: Piec w temperaturze 180 stopni, aż wierzch będzie zrumieniony.


 

Przepis na rybę w cydrze to bardzo prosty z zarazem oryginalny przepis. Pamiętajmy aby rybę dobrze osuszyć przed włożeniem jej do formy. Sos również nie powinien być zbyt rzadki, ponieważ ryba będzie piekła się zbyt długo i będzie sucha. Konsystencja beszamela będzie idealne. Jeżeli nasz sos w efekcie będzie zbyt rzadki, zredukujmy go na małym ogniu do pożądanej konsystencji.

Komentarze


3.00/5 1 1
3

świetny sposób na rybe, myślę, że nawet osoby, które nie przepadają za rybami skuszą się na takie danie

Zobacz również


Roladki schabowe ze śliwką


Klasyczne połączenie schabu ze śliwką zawsze zdaje egzamin. Aby podkreślić...

Bliny gryczane z twarożkiem limonkowym i wędzonym...


Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Najbardziej popularne są gryczano-pszenne,...