Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dorsz zapiekany w cydrze

Przepisy

Dorsz zapiekany w cydrze

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 45 min

Ostatnio co raz bardziej popularny staje się cydr. Byłam bardzo zdziwiona, gdy podczas ostatnich zakupów wręcz zastanawiałam się wręcz, którego producenta wybrać. W każdym razie dobry cydr z dumą zastąpi na naszym stole piwo, w kuchni będzie inspiracją dla wielu ciekawych potraw.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 600 g filetów z dorsza
- 25 g masła
- 20 g mąki
- 300 ml cydru
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 4 małe cebulki

Przygotowanie:
 

Krok 1: Dorsza umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem uformować w roladki.

Krok 2: Formę do pieczenia wysmarować masłem, ułożyć w niej rybę.

Krok 3: Masło roztopić dodać mąkę i smażyć, ciągle mieszając, przez minutę (tak jak na zasmażkę).

Krok 4: Powoli wlewać cydr, mieszając trzepaczką rózgową w celu uniknięcia grudek.

Krok 5: Doprawić solą i pieprzem. Zagotować ciągle mieszając.

Krok 6: Filety posypać posiekaną cebulą, a następnie zalać gęstym sosem.

Krok 7: Piec w temperaturze 180 stopni, aż wierzch będzie zrumieniony.


 

Przepis na rybę w cydrze to bardzo prosty z zarazem oryginalny przepis. Pamiętajmy aby rybę dobrze osuszyć przed włożeniem jej do formy. Sos również nie powinien być zbyt rzadki, ponieważ ryba będzie piekła się zbyt długo i będzie sucha. Konsystencja beszamela będzie idealne. Jeżeli nasz sos w efekcie będzie zbyt rzadki, zredukujmy go na małym ogniu do pożądanej konsystencji.

Zobacz również

Carpaccio z boczku, z salsą verde z grissini

Carpaccio z boczku, z salsą verde z grissini

Przygotowanie: Krok 1: Kruszymy drożdże, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mąkę,...

Cytrynowy kurczak z serowymi nitkami

Cytrynowy kurczak z serowymi nitkami

Przygotowanie kurczaka: Krok 1: Piersi oczyszczamy z błon, przecinamy wzdłuż jeśli są za...
Komentarze (1)
1
Gość
soja
2014-11-05 15:44:00

świetny sposób na rybe, myślę, że nawet osoby, które nie przepadają za rybami skuszą się na takie danie

Twój komentarz
Ocena