Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Dorsz zapiekany w cydrze
Przepisy

Dorsz zapiekany w cydrze

Ostatnio co raz bardziej popularny staje się cydr. Byłam bardzo zdziwiona, gdy podczas ostatnich zakupów wręcz zastanawiałam się wręcz, którego producenta wybrać. W każdym razie dobry cydr z dumą zastąpi na naszym stole piwo, w kuchni będzie inspiracją dla wielu ciekawych potraw.

Przygotowanie:
 

Krok 1: Dorsza umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem uformować w roladki.

Krok 2: Formę do pieczenia wysmarować masłem, ułożyć w niej rybę.

Krok 3: Masło roztopić dodać mąkę i smażyć, ciągle mieszając, przez minutę (tak jak na zasmażkę).

Krok 4: Powoli wlewać cydr, mieszając trzepaczką rózgową w celu uniknięcia grudek.

Krok 5: Doprawić solą i pieprzem. Zagotować ciągle mieszając.

Krok 6: Filety posypać posiekaną cebulą, a następnie zalać gęstym sosem.

Krok 7: Piec w temperaturze 180 stopni, aż wierzch będzie zrumieniony.


 

Przepis na rybę w cydrze to bardzo prosty z zarazem oryginalny przepis. Pamiętajmy aby rybę dobrze osuszyć przed włożeniem jej do formy. Sos również nie powinien być zbyt rzadki, ponieważ ryba będzie piekła się zbyt długo i będzie sucha. Konsystencja beszamela będzie idealne. Jeżeli nasz sos w efekcie będzie zbyt rzadki, zredukujmy go na małym ogniu do pożądanej konsystencji.

Komentarze


3.00/5 1 1
3

świetny sposób na rybe, myślę, że nawet osoby, które nie przepadają za rybami skuszą się na takie danie

Zobacz również


Makaron z kiełkami brokułu, zieloną fasolką i suszonymi...


Pewnego razu, gdy zatrzymałem się w sklepie przed półką z suszonymi pomidorami...

Jabłka w aroniowym karmelu ze słonecznikiem i popcornem


Halloween! To przyjemne urozmaicenie jesieni, a co najfajniejsze to z pewnością...

Ciastka z kolendrą i cytryną


W zakamarkach mojej kuchni zawsze znajdzie się coś słodkiego. Często przyjmuję...