Fasolka z pomidorami i gorzką czekoladą na brązowym ryżu
Przepis ten zaskoczył mnie samą. Chęć dokonania eksperymentu kulinarnego była silniejsza ode mnie. Mając na uwadze, że zestawienie czarnej fasolki z czekoladą może spotkać się z różnymi reakcjami, pokusiłam się o małą weryfikację. Zorganizowałam kolację, zapraszając znajomych. Spotkanie zakończyło się absolutnym sukcesem. Było pysznie.
Przygotowanie:
Krok 1: Fasolkę zalewamy zimną wodą, w proporcjach 1:4, zostawiamy na 12h do wymoczenia.
Krok 2: Wymoczoną fasolkę gotujemy około 30 min.
Krok 3: Gotujemy w osolonej wodzie ryż.
Krok 4: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę pokrojoną w pióra.
Krok 5: Jak cebula będzie miękka dodajemy pomidory krojone, fasolkę i drobno pokrojony czosnek, wszystko smażymy około 10 minut na średnim ogniu.
Krok 6: Dodajemy do fasolki czekoladę i pieprz cayenne, podajemy z ryżem.
Jeśli nie dostaniecie czarnej fasolki, spokojnie możecie ją zamienić na czerwoną.
hmmm, rzeczywiscie zaskakujue... hehe, jak dla mnie polaczenie nie do przebrniecia
Co to moje oczy pacza! Nie zjadlbym tego za zadne skarby Arrr.