Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Fasolka z pomidorami i gorzką czekoladą na...

Przepisy

Fasolka z pomidorami i gorzką czekoladą na brązowym ryżu

Ulubione1
Trudność

Przepis ten zaskoczył mnie samą. Chęć dokonania eksperymentu kulinarnego była silniejsza ode mnie. Mając na uwadze, że zestawienie czarnej fasolki z czekoladą może spotkać się z różnymi reakcjami, pokusiłam się o małą weryfikację. Zorganizowałam kolację, zapraszając znajomych. Spotkanie zakończyło się absolutnym sukcesem. Było pysznie.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 2 torebki ryżu brązowego
- 250g czarnej fasolki
- puszka krojonych pomidorów
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka pieprzu cayenne
- sól
- olej rzepakowy

Przygotowanie:

Krok 1: Fasolkę zalewamy zimną wodą, w proporcjach 1:4, zostawiamy na 12h do wymoczenia.

Krok 2: Wymoczoną fasolkę gotujemy około 30 min.

Krok 3: Gotujemy w osolonej wodzie ryż.

Krok 4: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę pokrojoną w pióra.

Krok 5: Jak cebula będzie miękka dodajemy pomidory krojone, fasolkę i drobno pokrojony czosnek, wszystko smażymy około 10 minut na średnim ogniu.

Krok 6: Dodajemy do fasolki czekoladę i pieprz cayenne, podajemy z ryżem.



Jeśli nie dostaniecie czarnej fasolki, spokojnie możecie ją zamienić na czerwoną. 

Zobacz również

Zapiekane puree z topinamburu, z grillowaną cebulką dymką

Zapiekane puree z topinamburu, z grillowaną...

Przygotowanie: Krok 1: Topinambur obieramy i gotujemy aż będzie całkowicie miękki.   Krok...

Quiche z wędzonym łososiem aromatyzowanym pomarańczą

Quiche z wędzonym łososiem aromatyzowanym...

Przygotowanie:   Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Krok 2: Łososia...
Komentarze (2)
2
moje.gotowanie
moje.gotowanie
2013-11-07 12:49:08

hmmm, rzeczywiscie zaskakujue... hehe, jak dla mnie polaczenie nie do przebrniecia

kapitan
kapitan
2013-11-07 16:32:53

Co to moje oczy pacza! Nie zjadlbym tego za zadne skarby Arrr.

Twój komentarz
Ocena