Gulasz paprykowy z kiełbasą chorizo
Chorizo to hiszpańska kiełbasa z dodatkiem dużej ilości słodkiej papryki. Istnieje wiele odmian tego wspaniałego przysmaku począwszy od surowych po dojrzewające, czy suszone. W hiszpańskim slangu chorizo oznacza to samo co "złodziej". Przygotowując tę potrawę wykorzystałem pikantne chorizo surowe, które nadaje się do jedzenia tylko i wyłącznie po obróbce termicznej. Zapraszam na cudowny, mocno paprykowy gulasz. Świetnie smakuje w towarzystwie dobrego, wytrawnego wina.
Przygotowanie:
Krok 1: Na patelnię wrzucamy skrojoną w pół-plastry kiełbasę chorizo, smażymy 5 minut, następnie dodajemy grubo posiekaną cebulę i dusimy aż cebula zmięknie. Zestawiamy z ognia.
Krok 2: W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy grubo posiekaną cukinię, podsmażamy 5 minut, następnie dodajemy grubo skrojoną paprykę, wsypujemy słodką, mieloną paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy kilka minut pilnując, aby warzywa zachowały sprężystość.
Krok 3: Na rozgrzane masło w osobnym garnku wrzucamy obrane ze skórki i posiekane świeże pomidory, smażymy do momentu ich całkowitego rozpuszczenia się.
Krok 4: Na koniec do uduszonej cukinii i papryki wrzucamy wcześniej podsmażone chorizo z cebulą oraz wlewamy rozpuszczoną masę powstałą z wysmażonych na maśle pomidorów. Całość mieszamy. Podgotowujemy wszystko razem na małym ogniu ok 8-10 minut.
Musimy pamiętać, aby warzywa były dość grubo skrojone, to daje nam świetny efekt wizualny. Dla wzbogacenia kolorystyki potrawy proponuję zastosować różne kolory świeżej papryki.
genialne zdjecie, prawie czuć ten aromat!