Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Gulasz paprykowy z kiełbasą chorizo

Przepisy


Gulasz paprykowy z kiełbasą chorizo

Chorizo to hiszpańska kiełbasa z dodatkiem dużej ilości słodkiej papryki. Istnieje wiele odmian tego wspaniałego przysmaku począwszy od surowych po dojrzewające, czy suszone. W hiszpańskim slangu chorizo oznacza to samo co "złodziej". Przygotowując tę potrawę wykorzystałem pikantne chorizo surowe, które nadaje się do jedzenia tylko i wyłącznie po obróbce termicznej. Zapraszam na cudowny, mocno paprykowy gulasz. Świetnie smakuje w towarzystwie dobrego, wytrawnego wina.


Przygotowanie:

Krok 1: Na patelnię wrzucamy skrojoną w pół-plastry kiełbasę chorizo, smażymy 5 minut, następnie dodajemy grubo posiekaną cebulę i dusimy aż cebula zmięknie. Zestawiamy z ognia.

Krok 2: W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy grubo posiekaną cukinię, podsmażamy 5 minut, następnie dodajemy grubo skrojoną paprykę, wsypujemy słodką, mieloną paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy kilka minut pilnując, aby warzywa zachowały sprężystość.

Krok 3: Na rozgrzane masło w osobnym garnku wrzucamy obrane ze skórki i posiekane świeże pomidory, smażymy do momentu ich całkowitego rozpuszczenia się.

Krok 4: Na koniec do uduszonej cukinii i papryki wrzucamy wcześniej podsmażone chorizo z cebulą oraz wlewamy rozpuszczoną masę powstałą z wysmażonych na maśle pomidorów. Całość mieszamy. Podgotowujemy wszystko razem na małym ogniu ok 8-10 minut.

 

Musimy pamiętać, aby warzywa były dość grubo skrojone, to daje nam świetny efekt wizualny. Dla wzbogacenia kolorystyki potrawy proponuję zastosować różne kolory świeżej papryki.

Komentarze


1.00/5 1 1
1

genialne zdjecie, prawie czuć ten aromat!

Zobacz również


Bliny gryczane z twarożkiem limonkowym i wędzonym...


Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Najbardziej popularne są gryczano-pszenne,...

Konfitura z moreli i ciastka z sezamem


Czas wakacji, to chwile sielanki i przygotowań do zimowej szarugi. Dlatego najczęściej...

Puszysty sernik z budyniem


Nie jestem zagorzałym fanem serników, ale ten, który wam przedstawiam jest zupełnie...