Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Gulasz paprykowy z kiełbasą chorizo

Przepisy

Gulasz paprykowy z kiełbasą chorizo

Ulubione2
Trudność

Chorizo to hiszpańska kiełbasa z dodatkiem dużej ilości słodkiej papryki. Istnieje wiele odmian tego wspaniałego przysmaku począwszy od surowych po dojrzewające, czy suszone. W hiszpańskim slangu chorizo oznacza to samo co "złodziej". Przygotowując tę potrawę wykorzystałem pikantne chorizo surowe, które nadaje się do jedzenia tylko i wyłącznie po obróbce termicznej. Zapraszam na cudowny, mocno paprykowy gulasz. Świetnie smakuje w towarzystwie dobrego, wytrawnego wina.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Porcja dla 4 osób:

- 0,5 kg surowej, pikantnej kiełbasy chorizo
- 4 papryki świeże
- 2 cebule
- 2 małe cukinie
- 2 pomidory
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki
- sól i pieprz cayenne

Przygotowanie:

Krok 1: Na patelnię wrzucamy skrojoną w pół-plastry kiełbasę chorizo, smażymy 5 minut, następnie dodajemy grubo posiekaną cebulę i dusimy aż cebula zmięknie. Zestawiamy z ognia.

Krok 2: W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy grubo posiekaną cukinię, podsmażamy 5 minut, następnie dodajemy grubo skrojoną paprykę, wsypujemy słodką, mieloną paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy kilka minut pilnując, aby warzywa zachowały sprężystość.

Krok 3: Na rozgrzane masło w osobnym garnku wrzucamy obrane ze skórki i posiekane świeże pomidory, smażymy do momentu ich całkowitego rozpuszczenia się.

Krok 4: Na koniec do uduszonej cukinii i papryki wrzucamy wcześniej podsmażone chorizo z cebulą oraz wlewamy rozpuszczoną masę powstałą z wysmażonych na maśle pomidorów. Całość mieszamy. Podgotowujemy wszystko razem na małym ogniu ok 8-10 minut.

 

Musimy pamiętać, aby warzywa były dość grubo skrojone, to daje nam świetny efekt wizualny. Dla wzbogacenia kolorystyki potrawy proponuję zastosować różne kolory świeżej papryki.

Zobacz również

Kurczak Doro Wat, czyli pikantny kurczak w cebuli

Kurczak Doro Wat, czyli pikantny kurczak w cebuli

Przygotowanie: Krok 1: Kurczaka podzielić na porcje, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem....

Quiche z wędzonym łososiem aromatyzowanym pomarańczą

Quiche z wędzonym łososiem aromatyzowanym...

Przygotowanie:   Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Krok 2: Łososia...
Komentarze (1)
1
Gość
powerpod
2013-11-12 12:10:58

genialne zdjecie, prawie czuć ten aromat!

Twój komentarz
Ocena