Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Gulasz paprykowy z kiełbasą chorizo

Przepisy

Gulasz paprykowy z kiełbasą chorizo

Ulubione2
Trudność

Chorizo to hiszpańska kiełbasa z dodatkiem dużej ilości słodkiej papryki. Istnieje wiele odmian tego wspaniałego przysmaku począwszy od surowych po dojrzewające, czy suszone. W hiszpańskim slangu chorizo oznacza to samo co "złodziej". Przygotowując tę potrawę wykorzystałem pikantne chorizo surowe, które nadaje się do jedzenia tylko i wyłącznie po obróbce termicznej. Zapraszam na cudowny, mocno paprykowy gulasz. Świetnie smakuje w towarzystwie dobrego, wytrawnego wina.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Porcja dla 4 osób:

- 0,5 kg surowej, pikantnej kiełbasy chorizo
- 4 papryki świeże
- 2 cebule
- 2 małe cukinie
- 2 pomidory
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki
- sól i pieprz cayenne

Przygotowanie:

Krok 1: Na patelnię wrzucamy skrojoną w pół-plastry kiełbasę chorizo, smażymy 5 minut, następnie dodajemy grubo posiekaną cebulę i dusimy aż cebula zmięknie. Zestawiamy z ognia.

Krok 2: W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy grubo posiekaną cukinię, podsmażamy 5 minut, następnie dodajemy grubo skrojoną paprykę, wsypujemy słodką, mieloną paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy kilka minut pilnując, aby warzywa zachowały sprężystość.

Krok 3: Na rozgrzane masło w osobnym garnku wrzucamy obrane ze skórki i posiekane świeże pomidory, smażymy do momentu ich całkowitego rozpuszczenia się.

Krok 4: Na koniec do uduszonej cukinii i papryki wrzucamy wcześniej podsmażone chorizo z cebulą oraz wlewamy rozpuszczoną masę powstałą z wysmażonych na maśle pomidorów. Całość mieszamy. Podgotowujemy wszystko razem na małym ogniu ok 8-10 minut.

 

Musimy pamiętać, aby warzywa były dość grubo skrojone, to daje nam świetny efekt wizualny. Dla wzbogacenia kolorystyki potrawy proponuję zastosować różne kolory świeżej papryki.

Zobacz również

Żeberka pieczone w pszenicznym piwie

Żeberka pieczone w pszenicznym piwie

Przygotowanie: Krok 1: Wszystkie składniki (oprócz mięsa) wymieszać w misce. Krok 2:...

Konfitura z moreli i ciastka z sezamem

Konfitura z moreli i ciastka z sezamem

Przygotowanie konfitury: Krok 1: Morele myjemy i wydrążamy jej pestki. Krok 2: Rozpuszczamy w...
Komentarze (1)
1
Gość
powerpod
2013-11-12 12:10:58

genialne zdjecie, prawie czuć ten aromat!

Twój komentarz
Ocena