Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Konfitura z moreli i ciastka z sezamem

Przepisy


Konfitura z moreli i ciastka z sezamem

Czas wakacji, to chwile sielanki i przygotowań do zimowej szarugi. Dlatego najczęściej wtedy zabieramy się za przygotowanie przetworów. Jeden ze słoików posłużył mi do podziękowań w ostatni dzień mojej pracy. Wszyscy się zajadali, więc ze spokojem mogłam pożegnać swych współpracowników.


Przygotowanie konfitury:

Krok 1: Morele myjemy i wydrążamy jej pestki.

Krok 2: Rozpuszczamy w głębokiej patelni masło i wsypujemy morele.

Krok 3: Obsmażamy morele, dodajemy cukier i wodę.

Krok 4: Smażymy wszystko na średnim ogniu co chwilę mieszając, do mementu aż z moreli powstanie dżem, ok. 40 min.
 

Przygotowanie ciastek:

Krok 1: Mąkę, masło, cukier, szczyptę soli zagniatamy niedokładnie.

Krok 2: Dodajemy żółtka i zagniatamy dokładnie, aż powstanie zwarta kulka (jeśli ciasto się nie zwiąże, dodajemy trochę śmietany).

Krok 3: Ciasto pozostawiamy w lodówce na ok. 30 min.

Krok 4: Po 30 min wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je, posypujemy sezamem i jeszcze bardziej wałkujemy - na grubość ok. 7mm.

Krok 5: Za pomocą małej okrągłej foremki lub kieliszka, wykrawamy krążki.

Krok 6: Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 30 min.



Skórka moreli daje delikatny, gorzkawy posmak, więc jeśli komuś to przeszkadza, może przed przygotowaniem konfitury, zdjąć ją. 

Komentarze


0.00/5 4 4

Świetnie nadają sie takie ciasteczka na piknik np. na plaży bądź parku czy polanie :)


Super pomysł chociaż jak dla mnie trochę za słodka konfitura, ale bardzo dobre są te ciastka z konfiturą ze śliwek :) Polecam.


Cudne i słodziutkie - moim zdaniem nadaje się to na leniwy popołudniowy podwieczorek na świeżym powietrzu bądź w jakimś ładnym miejscu i popijając do tego ulubiony soczek. Można dodać także starte jabłka zasmażane z cukrem i cynamonem.


Bardzo lubię takie nieskomplikowane i jednocześnie bardzo zdrowe przekąsko-słodkości jednak w tym przepisie na konfiturę czegoś mi brakuje :) dodałabym czegoś aby urozmaicić smak – np. startą laskę wanilii albo wymieszała morelę z jakimś innym owocem np. jabłkiem, bananem albo agrestem. Słyszałam też o dodawaniu do konfitur odrobiny likierów - w tym przypadku myślę, że kieliszek Ameretto sprawdziłaby się doskonale :)

Zobacz również


Grillowana polenta z miodowym salami


Czasami nie warto iść na skróty, skoro możemy uzyskać znacznie lepszy smak...

Orientalny schab


Uwielbiam smaki kuchni azjatyckiej, nieskończona ilość możliwych kombinacji często...

Limonkowe koszyczki z łososiem, mozzarellą, chili i pesto...


Limonkowe koszyczki to pomysł na rozwiązanie problemu nudy w kuchni. Jeśli Wasze...