Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Krem z brokułu z pomarańczą i selerem

Zupy

Krem z brokułu z pomarańczą i selerem

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Warto sobie trochę poeksperymentować w kuchni, możemy wówczas uzyskać całkiem niezły i oryginalny smak. Pomyślałem sobie jak by to było skrzyżować śródziemnomorskie, pełne oliwy i sytości smaki z orzeźwiającym powiewem egzotyki. Zapraszam na konfrontacje brokułu i pomarańczy.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki dla 4 osób:
- 1 główka brokułu
- 1 pomarańcza
- 1 duży seler
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 750 ml bulionu warzywnego
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- natka pietruszki

Przygotowanie:

Krok 1: Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę do garnka, dodajemy posiekany czosnek oraz mielony kminek i smażymy ok. 2 minut.

Krok 2: Brokuł dokładnie płuczemy i oddzielamy różyczki, seler obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy warzywa do garnka podsmażając kolejne 2 minuty na większym ogniu, po przesmażeniu warzyw dodajemy pomarańczę obraną ze skórki i skrojoną na małe kawałki.

Krok 3: Podsmażone warzywa i pomarańczę zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając.

Krok 4: Po 15 minutach zestawiamy z ognia, blendujemy do momentu uzyskania kremu, dodajemy śmietanę i ponownie stawiamy na ogniu na ok. 3-4 minuty ciągle mieszając. Najlepiej smakuje z grzankami oraz posiekaną natką pietruszki.


 

Mielony kminek, którego użyłem do przygotowania zupy pomoże nam w uniknięciu żołądkowych dolegliwości spowodowanych zjedzeniem większej ilości warzyw, a przy okazji wnosi do zupy ciekawy smak.

Zobacz również

Zupa krem z zielonego groszku z limonką i świeżą melisą

Zupa krem z zielonego groszku z limonką i...

Przygotowanie: Krok 1: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości...

Krem pieczarkowy z grzankami cytrynowo - orzechowymi

Krem pieczarkowy z grzankami cytrynowo -...

Przygotowanie: Krok 1: Cebulę siekamy i szklimy na łyżce masła. Dodajemy posiekany czosnek...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena