Krem z brokułu z pomarańczą i selerem
Warto sobie trochę poeksperymentować w kuchni, możemy wówczas uzyskać całkiem niezły i oryginalny smak. Pomyślałem sobie jak by to było skrzyżować śródziemnomorskie, pełne oliwy i sytości smaki z orzeźwiającym powiewem egzotyki. Zapraszam na konfrontacje brokułu i pomarańczy.
Przygotowanie:
Krok 1: Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę do garnka, dodajemy posiekany czosnek oraz mielony kminek i smażymy ok. 2 minut.
Krok 2: Brokuł dokładnie płuczemy i oddzielamy różyczki, seler obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy warzywa do garnka podsmażając kolejne 2 minuty na większym ogniu, po przesmażeniu warzyw dodajemy pomarańczę obraną ze skórki i skrojoną na małe kawałki.
Krok 3: Podsmażone warzywa i pomarańczę zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 4: Po 15 minutach zestawiamy z ognia, blendujemy do momentu uzyskania kremu, dodajemy śmietanę i ponownie stawiamy na ogniu na ok. 3-4 minuty ciągle mieszając. Najlepiej smakuje z grzankami oraz posiekaną natką pietruszki.
Mielony kminek, którego użyłem do przygotowania zupy pomoże nam w uniknięciu żołądkowych dolegliwości spowodowanych zjedzeniem większej ilości warzyw, a przy okazji wnosi do zupy ciekawy smak.