Puszysty sernik z budyniem
Nie jestem zagorzałym fanem serników, ale ten, który wam przedstawiam jest zupełnie inny niż wszystkie. Pełnia smaku za sprawą dodatku budyniu waniliowego i mocno puszysta konsystencja powodują, że można ten sernik pochłonąć łącznie z blaszką, na której został upieczony. Proponowany sernik z budyniem waniliowym bazuje na minimalistycznej liczbie składników, dzięki czemu jest bardzo szybki i prosty w przyrządzeniu. Posiada puszystą i delikatną konsystencję, jednocześnie jest zwarty i świetnie się kroi. Idealne rozwiązanie dla sympatyków smaku wanilii.
Przygotowanie:
Krok 1: Do misy miksera wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, następnie wykładamy na blaszkę wysmarowaną lekko tłuszczem.
Krok 2: Do misy wkładamy żółtka, budyń, cukier, ser twaróg, oraz wlewamy olej i mleko i znów wyrabiamy do uzyskania lekko płynnej, jednolitej konsystencji. Po wyrobieniu wylewamy na wcześniej wyłożone na blachę ciasto. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st./C i pieczemy ok. 50 minut.
Krok 3: Z pozostałych składników ubijamy pianę i po wyjęciu z piekarnika wylewamy na ciasto, następnie ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na ok 10 minut pilnując aby wierzchnia skórka się zbyt mocno nie przypiekła.
Sernik smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
fajne, wzglda smakowicie
zgadzam się, jaką gruboscią ciasta powinniśmy wyłozyc blache? Jakiej wielkości powinna byc blaszka?
Przepis sprawdzony - wychodzi za każdym razem . Jedynie z czym mam zawsze problem to ze mi piana zbiałek siada :D ale może coś robię źle.
10 min przed wyjęciem dopiero wlewamy białka, mam nadzieję ze pomogłam.
PYCHA!!!polecam
Robię zawsze raz w miesiącu. Wychodzi świetnie. Jedyny problem to taki, że jest go mało. Czy jak potroję ilość składników to też wyjdzie mi taki sam dobry w smaku? hmm....
Tak można spokojnie zwiększyć ilość składników. Będzie tak samo pyszny!