Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Puszysty sernik z budyniem

Ciasta i desery

Puszysty sernik z budyniem

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 1,5 h

Nie jestem zagorzałym fanem serników, ale ten, który wam przedstawiam jest zupełnie inny niż wszystkie. Pełnia smaku za sprawą dodatku budyniu waniliowego i mocno puszysta konsystencja powodują, że można ten sernik pochłonąć łącznie z blaszką, na której został upieczony.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki (ciasto):
- ½ kostki margaryny
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 30 g cukru kryształu
- 250 g pszennej mąki dobrego gatunku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki (masa):
- 1 kg sera twaróg
- 250 g cukru kryształu
- 4 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego

Składniki (piana):
- 4 białka
- ½ szklanki cukru pudru
- odrobina soli

Przygotowanie:

Krok 1: Do misy miksera wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, następnie wykładamy na blaszkę wysmarowaną lekko tłuszczem.

Krok 2: Do misy wkładamy żółtka, budyń, cukier, ser twaróg, oraz wlewamy olej i mleko i znów wyrabiamy do uzyskania lekko płynnej, jednolitej konsystencji. Po wyrobieniu wylewamy na wcześniej wyłożone na blachę ciasto. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st./C i pieczemy ok. 50 minut.

Krok 3: Z pozostałych składników ubijamy pianę i po wyjęciu z piekarnika wylewamy na ciasto, następnie ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na ok 10 minut pilnując aby wierzchnia skórka się zbyt mocno nie przypiekła.


Sernik smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zobacz również

Puszyste ciasto truskawkowe z kruszonką

Puszyste ciasto truskawkowe z kruszonką

Przygotowanie: Krok 1: Przesianą przez sito mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do...

Crumble bananowo-cynamonowe

Crumble bananowo-cynamonowe

Przygotowanie: Krok 1: Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni.   Krok 2: Banany kroimy w...
Komentarze (3)
3
Gość
likers
2014-05-05 09:43:52

fajne, wzglda smakowicie

Gość
zofia
2014-05-05 12:31:20

zgadzam się, jaką gruboscią ciasta powinniśmy wyłozyc blache? Jakiej wielkości powinna byc blaszka?

Gość
Suszek
2016-01-18 11:03:12

Przepis sprawdzony - wychodzi za każdym razem . Jedynie z czym mam zawsze problem to ze mi piana zbiałek siada :D ale może coś robię źle.

Twój komentarz
Ocena