Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Ciasta i desery Puszysty sernik z budyniem

Puszysty sernik z budyniem

Nie jestem zagorzałym fanem serników, ale ten, który wam przedstawiam jest zupełnie inny niż wszystkie. Pełnia smaku za sprawą dodatku budyniu waniliowego i mocno puszysta konsystencja powodują, że można ten sernik pochłonąć łącznie z blaszką, na której został upieczony. Proponowany sernik z budyniem waniliowym bazuje na minimalistycznej liczbie składników, dzięki czemu jest bardzo szybki i prosty w przyrządzeniu. Posiada puszystą i delikatną konsystencję, jednocześnie jest zwarty i świetnie się kroi. Idealne rozwiązanie dla sympatyków smaku wanilii.


Przygotowanie:

Krok 1: Do misy miksera wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, następnie wykładamy na blaszkę wysmarowaną lekko tłuszczem.

Krok 2: Do misy wkładamy żółtka, budyń, cukier, ser twaróg, oraz wlewamy olej i mleko i znów wyrabiamy do uzyskania lekko płynnej, jednolitej konsystencji. Po wyrobieniu wylewamy na wcześniej wyłożone na blachę ciasto. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st./C i pieczemy ok. 50 minut.

Krok 3: Z pozostałych składników ubijamy pianę i po wyjęciu z piekarnika wylewamy na ciasto, następnie ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na ok 10 minut pilnując aby wierzchnia skórka się zbyt mocno nie przypiekła.


Sernik smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Komentarze


4.29/5 7 7
3

fajne, wzglda smakowicie


2

zgadzam się, jaką gruboscią ciasta powinniśmy wyłozyc blache? Jakiej wielkości powinna byc blaszka?


5
Suszek

Przepis sprawdzony - wychodzi za każdym razem . Jedynie z czym mam zawsze problem to ze mi piana zbiałek siada :D ale może coś robię źle.


5
****

10 min przed wyjęciem dopiero wlewamy białka, mam nadzieję ze pomogłam.


5
Jagoda

PYCHA!!!polecam


5
Anka

Robię zawsze raz w miesiącu. Wychodzi świetnie. Jedyny problem to taki, że jest go mało. Czy jak potroję ilość składników to też wyjdzie mi taki sam dobry w smaku? hmm....


5
Aleksandra

Tak można spokojnie zwiększyć ilość składników. Będzie tak samo pyszny!

Zobacz również


Sernik czekoladowy


Uwielbiam serniki, tym razem zdecydowałam się poeksperymentować i upiec sernik...

Bardzo puszysty sernik kajmakowy


Sekretem dobrego ciasta są odpowiednie produkty i sposób przygotowania. Dlatego...

Sernik z mango na ciasteczkowym spodzie


Zbliża sie lato więc na pierwszy plan przesuwają się lekkie desery z owocami. Sernik...