Lemoniada jagodowo-miętowa
Upał, skwar, jeść się nie chce...chociaż w to do końca nie wierze, ale na pewno wysokie temperatury nie pobudzają apetytu, a wzmagają pragnienie. Ugasić je można na wiele sposobów, znam jeden z nich. Smaczna lemoniada to idealne, owocowe rozwiązanie na atakujące nas słońce.
Przygotowanie:
Krok 1: Jagody myjemy i blendujemy wraz z wodą mineralną.
Krok 2: Dodajemy listki mięty i miód, ponownie blendujemy na wysokich obrotach.
Krok 3: Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Zamiast miodu, idealny będzie również brązowy cukier. A jeśli ktoś lubi naprawdę kwaśną wersję, proponuję sok z jednej cytryny.
Lemoniada jest przepyszna, świetnie chłodzi w te upalne dni, a ponadto bardzo szybko i łatwo się ją robi :) Polecam wszystkim lubiącym tego typu napoje.
A ja wolę osobiście zrobić podobną lemoniadę ale z truskawkami, mięta i dużymi kostkami lodu - pyszne. Warto spróbować obu wersji :))
ja próbowałam także robic to samo z pomarańczę i grejfrutem - wynik pozytywny :P Nie no mnie bardzo smakują tego typu połączenia i gratki za pomysłowość :)
To prawda lemoniada doskonale się sprawdza jeśli chodzi o orzeźwienie w upalne dni a do tego jest banalnie prosta w przygotowaniu i można eksperymentować z dowolnymi miksami owocowymi. Też polecam mięte z truskawką (zainspirował mnie do przyrządzenia napój bodajże z Tymbarku) a jeżeli chodzi o lemoniadę jagodową to polecam też zamiast mięty i miodu dodać odrobinę cukru waniliowego :)