Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Pomysł na obiad / Chrupiący kalafior w sosie, z smażoną...

Pomysł na obiad

Chrupiący kalafior w sosie, z smażoną kiełbasą

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Pierwsze słowa mojego brata, to "oszalałaś? Kiełbasa z kalafiorem?" Po chwili zapadła błoga cisza, a po niej przyszedł czas na aprobatę. Kolejny raz udowodniłam, że niestandardowe połączenie smaków zdaje egzamin. Czasem lubię w kuchni chodzić na skróty - zrezygnowanie z ugotowania kalafiora w tym wypadku rewelacyjnie sprawdziło się pod względem czasu przygotowania potrawy i jej smaku.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 2 porcje:


- 1/2 dużej laski kiełbasy (takiej jaką lubicie)
- 1/2 kalafiora
- cebula
- 3 łyżki śmietany 12%
- kopiata łyżeczka musztardy
- łyżeczka chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- kopiata łyżeczka cukry brązowego
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy

Przygotowanie:

Krok1. Cebulę i kalafiora drobno siekamy i smażymy na średnim ogniu, na oleju rzepakowym.

Krok2. Solimy, pieprzymy cebulę z kalafiorem, po chwili dodajemy talarki kiełbasy.

Krok3. Wszystko smażymy, aż się zarumieni, a w tym czasie przygotowujemy sos.

Krok4. Cukier rozpuszczamy w łyżce wody, trzymamy na ogniu aż po bokach pojawią się bąble, a cukier dokładnie się rozpuści.

Krok5. Śmietanę, musztardę, chrzan i rozgnieciony czosnek mieszamy ze sobą, dodajemy karmel, sól i pieprz.

Krok6. Polewamy sosem kalafior z kiełbasą, albo wyciągamy kiełbasę i polewamy sam kalafior.



Jeśli nie lubicie delikatnego słodkiego posmaku możecie zrezygnować z karmelu. 

Zobacz również

Babeczka z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną

Babeczka z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną

Przygotowanie:   Krok 1: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Krok 2: Szynkę drobno...

Mini tarty z figami i szynką

Mini tarty z figami i szynką

Przygotowanie: Krok 1: Mąkę, masło, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy, a na...
Komentarze (1)
1
rosyjskiesmaki
rosyjskiesmaki
2013-10-07 15:43:47

połączenie z kosmosu zupełnie, ale nie ocenie zanim nie sprobuje

Twój komentarz
Ocena