Chrupiący kalafior w sosie, z smażoną kiełbasą
Pierwsze słowa mojego brata, to "oszalałaś? Kiełbasa z kalafiorem?" Po chwili zapadła błoga cisza, a po niej przyszedł czas na aprobatę. Kolejny raz udowodniłam, że niestandardowe połączenie smaków zdaje egzamin. Czasem lubię w kuchni chodzić na skróty - zrezygnowanie z ugotowania kalafiora w tym wypadku rewelacyjnie sprawdziło się pod względem czasu przygotowania potrawy i jej smaku.
Przygotowanie:
Krok1. Cebulę i kalafiora drobno siekamy i smażymy na średnim ogniu, na oleju rzepakowym.
Krok2. Solimy, pieprzymy cebulę z kalafiorem, po chwili dodajemy talarki kiełbasy.
Krok3. Wszystko smażymy, aż się zarumieni, a w tym czasie przygotowujemy sos.
Krok4. Cukier rozpuszczamy w łyżce wody, trzymamy na ogniu aż po bokach pojawią się bąble, a cukier dokładnie się rozpuści.
Krok5. Śmietanę, musztardę, chrzan i rozgnieciony czosnek mieszamy ze sobą, dodajemy karmel, sól i pieprz.
Krok6. Polewamy sosem kalafior z kiełbasą, albo wyciągamy kiełbasę i polewamy sam kalafior.
Jeśli nie lubicie delikatnego słodkiego posmaku możecie zrezygnować z karmelu.
połączenie z kosmosu zupełnie, ale nie ocenie zanim nie sprobuje