Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Młoda kapusta zasmażana na serwatce

Przepisy

Młoda kapusta zasmażana na serwatce

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 1h

Zawsze maj jest dla mnie miesiącem wyjątkowym jeśli chodzi o gotowanie. Jest to czas niosący ze sobą cały kosz nowalijek, z których możemy przygotować pyszne i pachnące wiosną potrawy. Może większość z Was zna smak młodej kapusty zasmażanej, lecz nie każdy zna sposób jej przygotowania, który chcę wam pokazać. Smak mojej kapusty wzbogaca serwatka będąca pozostałością po całkowitym ścięciu mleka.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1 duża główka młodej kapusty (najlepiej z własnego ogródka)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 100 ml serwatki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 pęczek świeżego koperku
- Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Kapustę i marchew drobno szatkujemy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła i wrzucamy kapustę oraz marchew, lekko solimy i dusimy pod przykryciem ok. 7-8 minut czasem mieszając.

Krok 2: Podduszoną kapustę zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy serwatkę, miód oraz pieprz i dusimy ok 30 minut.

Krok 3: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy na złoty kolor, następnie oprószamy mąką ciągle mieszając. Gdy mąka się dobrze wymiesza z masłem i cebulą całość przekładamy do gotującej się kapusty i mieszamy, wówczas kapusta powinna lekko zgęstnieć.

Krok 4: Gdy kapusta jest już miękka dodajemy posiekany koperek oraz śmietanę, dokładnie mieszamy ok 1 minutę na ogniu i gotowe. Podajemy jako dodatek do mięs.


 

Należy pamiętać, aby podczas gotowania zweryfikować w jakim stopniu kapusta jest kwaśna. Gdy jest za mało kwaśna możemy dodać jeszcze trochę serwatki lub odrobinę soku z cytryny.

Zobacz również

Fasolka z pomidorami i gorzką czekoladą na brązowym ryżu

Fasolka z pomidorami i gorzką czekoladą na...

Przygotowanie: Krok 1: Fasolkę zalewamy zimną wodą, w proporcjach 1:4, zostawiamy na 12h do...

Dorsz zapiekany w cydrze

Dorsz zapiekany w cydrze

Przygotowanie:   Krok 1: Dorsza umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem uformować w...
Komentarze (1)
1
Gość
k.masarz
2014-05-23 13:31:29

ciekawe - dodatego do mieska grilowanego w sam raz :P :)

Twój komentarz
Ocena