Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Młoda kapusta zasmażana na serwatce

Przepisy


Młoda kapusta zasmażana na serwatce

Zawsze maj jest dla mnie miesiącem wyjątkowym jeśli chodzi o gotowanie. Jest to czas niosący ze sobą cały kosz nowalijek, z których możemy przygotować pyszne i pachnące wiosną potrawy. Może większość z Was zna smak młodej kapusty zasmażanej, lecz nie każdy zna sposób jej przygotowania, który chcę wam pokazać. Smak mojej kapusty wzbogaca serwatka będąca pozostałością po całkowitym ścięciu mleka.


Przygotowanie:

Krok 1: Kapustę i marchew drobno szatkujemy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła i wrzucamy kapustę oraz marchew, lekko solimy i dusimy pod przykryciem ok. 7-8 minut czasem mieszając.

Krok 2: Podduszoną kapustę zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy serwatkę, miód oraz pieprz i dusimy ok 30 minut.

Krok 3: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy na złoty kolor, następnie oprószamy mąką ciągle mieszając. Gdy mąka się dobrze wymiesza z masłem i cebulą całość przekładamy do gotującej się kapusty i mieszamy, wówczas kapusta powinna lekko zgęstnieć.

Krok 4: Gdy kapusta jest już miękka dodajemy posiekany koperek oraz śmietanę, dokładnie mieszamy ok 1 minutę na ogniu i gotowe. Podajemy jako dodatek do mięs.


 

Należy pamiętać, aby podczas gotowania zweryfikować w jakim stopniu kapusta jest kwaśna. Gdy jest za mało kwaśna możemy dodać jeszcze trochę serwatki lub odrobinę soku z cytryny.

Komentarze


5.00/5 1 1
5

ciekawe - dodatego do mieska grilowanego w sam raz :P :)

Zobacz również


Sałatka z deserową dynią, węgierskim kabanosem i serem...


Bardzo lubię łączyć sery pleśniowe z owocami lub warzywami ze słodkiego syropu lub...

Sałatka z kozim serem i truskawkami


Sezon truskawkowy powoli się otwiera. Ja wtedy zjadam je zazwyczaj na śniadanie, obiad i...

Sałatka z karmelizowaną gruszką i rulonami z boczku


Bardzo lubię tworzyć recepturę potrawy w momencie gdy głód rozprzestrzenia się po...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności