Młoda kapusta zasmażana na serwatce
Zawsze maj jest dla mnie miesiącem wyjątkowym jeśli chodzi o gotowanie. Jest to czas niosący ze sobą cały kosz nowalijek, z których możemy przygotować pyszne i pachnące wiosną potrawy. Może większość z Was zna smak młodej kapusty zasmażanej, lecz nie każdy zna sposób jej przygotowania, który chcę wam pokazać. Smak mojej kapusty wzbogaca serwatka będąca pozostałością po całkowitym ścięciu mleka.
Przygotowanie:
Krok 1: Kapustę i marchew drobno szatkujemy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła i wrzucamy kapustę oraz marchew, lekko solimy i dusimy pod przykryciem ok. 7-8 minut czasem mieszając.
Krok 2: Podduszoną kapustę zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy serwatkę, miód oraz pieprz i dusimy ok 30 minut.
Krok 3: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy na złoty kolor, następnie oprószamy mąką ciągle mieszając. Gdy mąka się dobrze wymiesza z masłem i cebulą całość przekładamy do gotującej się kapusty i mieszamy, wówczas kapusta powinna lekko zgęstnieć.
Krok 4: Gdy kapusta jest już miękka dodajemy posiekany koperek oraz śmietanę, dokładnie mieszamy ok 1 minutę na ogniu i gotowe. Podajemy jako dodatek do mięs.
Należy pamiętać, aby podczas gotowania zweryfikować w jakim stopniu kapusta jest kwaśna. Gdy jest za mało kwaśna możemy dodać jeszcze trochę serwatki lub odrobinę soku z cytryny.
ciekawe - dodatego do mieska grilowanego w sam raz :P :)