Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Młoda kapusta zasmażana na serwatce

Przepisy


Młoda kapusta zasmażana na serwatce

Zawsze maj jest dla mnie miesiącem wyjątkowym jeśli chodzi o gotowanie. Jest to czas niosący ze sobą cały kosz nowalijek, z których możemy przygotować pyszne i pachnące wiosną potrawy. Może większość z Was zna smak młodej kapusty zasmażanej, lecz nie każdy zna sposób jej przygotowania, który chcę wam pokazać. Smak mojej kapusty wzbogaca serwatka będąca pozostałością po całkowitym ścięciu mleka.


Przygotowanie:

Krok 1: Kapustę i marchew drobno szatkujemy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła i wrzucamy kapustę oraz marchew, lekko solimy i dusimy pod przykryciem ok. 7-8 minut czasem mieszając.

Krok 2: Podduszoną kapustę zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy serwatkę, miód oraz pieprz i dusimy ok 30 minut.

Krok 3: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy na złoty kolor, następnie oprószamy mąką ciągle mieszając. Gdy mąka się dobrze wymiesza z masłem i cebulą całość przekładamy do gotującej się kapusty i mieszamy, wówczas kapusta powinna lekko zgęstnieć.

Krok 4: Gdy kapusta jest już miękka dodajemy posiekany koperek oraz śmietanę, dokładnie mieszamy ok 1 minutę na ogniu i gotowe. Podajemy jako dodatek do mięs.


 

Należy pamiętać, aby podczas gotowania zweryfikować w jakim stopniu kapusta jest kwaśna. Gdy jest za mało kwaśna możemy dodać jeszcze trochę serwatki lub odrobinę soku z cytryny.

Komentarze


5.00/5 1 1
5

ciekawe - dodatego do mieska grilowanego w sam raz :P :)

Zobacz również


Sałatka z deserową dynią, węgierskim kabanosem i serem...


Bardzo lubię łączyć sery pleśniowe z owocami lub warzywami ze słodkiego syropu lub...

Sałatka z karmelizowaną gruszką i rulonami z boczku


Bardzo lubię tworzyć recepturę potrawy w momencie gdy głód rozprzestrzenia się po...

Karmelizowany arbuz z fetą i miętą


Pierwsze skojarzenie jeśli chodzi o arbuza, to ogrom wody jaki zawiera w sobie ten owoc....