Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mrożony krem cappuccino z Baileys'em na...

Przepisy

Mrożony krem cappuccino z Baileys'em na korzennych ciasteczkach

Ulubione0
Trudność

Mrożony krem trochę przypomina lody. Podstawą tego deseru są żółtka i śmietana kremówka. Gdy już opanujecie bardzo prostą sztukę tworzenia kremu, na tej samej bazie możecie stworzyć deser o dowolnym smaku.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 3 żółtka
- 65 g cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 25 ml likieru Baileys
- 70 ml kawy espresso
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1 opakowanie chrupiących ciasteczek piernikowych

Przygotowanie:

Krok 1: Zagotować wodę, zmniejszyć ogień i poczekać, aż przestanie się gotować.

Krok 2: Cukier, żółtka, kawę w proszku oraz likier przełożyć do metalowej miski i ułożyć na garnku z gorącą wodą tak, aby miska nie dotykała wody.

Krok 3: Za pomocą miksera ubijać wszystkie składniki na puszystą masę. Zdjąć z ognia i dalej ubijać na zimno, aż się wystudzi.

Krok 4: Śmietanę ubić na sztywno.

Krok 5: 1/3 Śmietany wymieszać z masą jajeczną.

Krok 6: Dodać resztę śmietany i delikatnie wymieszać od spodu, aż składniki się połączą.

Krok 7: Na dno słoiczków lub filiżanek pokruszyć ciasteczka piernikowe, wlać masę kawową i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.

Krok 8: Wyjąć z zamrażalnika na 15-20 minut przed podaniem.


 

Deseru nie należy trzymać w zamrażarce o bardzo niskiej temperaturze (np.-20) w takim przypadku 15 minut może nie być wystarczające, aby deser zmiękł na tyle, by nadawać się do zjedzenia.

Zobacz również

Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

Przygotowanie: Krok 1: Foremki na suflety smarujemy masłem i odstawiamy do lodówki. Krok 2:...

Kurczak Doro Wat, czyli pikantny kurczak w cebuli

Kurczak Doro Wat, czyli pikantny kurczak w cebuli

Przygotowanie: Krok 1: Kurczaka podzielić na porcje, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem....
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena