Mrożony krem cappuccino z Baileys'em na korzennych ciasteczkach
Mrożony krem trochę przypomina lody. Podstawą tego deseru są żółtka i śmietana kremówka. Gdy już opanujecie bardzo prostą sztukę tworzenia kremu, na tej samej bazie możecie stworzyć deser o dowolnym smaku.
Przygotowanie:
Krok 1: Zagotować wodę, zmniejszyć ogień i poczekać, aż przestanie się gotować.
Krok 2: Cukier, żółtka, kawę w proszku oraz likier przełożyć do metalowej miski i ułożyć na garnku z gorącą wodą tak, aby miska nie dotykała wody.
Krok 3: Za pomocą miksera ubijać wszystkie składniki na puszystą masę. Zdjąć z ognia i dalej ubijać na zimno, aż się wystudzi.
Krok 4: Śmietanę ubić na sztywno.
Krok 5: 1/3 Śmietany wymieszać z masą jajeczną.
Krok 6: Dodać resztę śmietany i delikatnie wymieszać od spodu, aż składniki się połączą.
Krok 7: Na dno słoiczków lub filiżanek pokruszyć ciasteczka piernikowe, wlać masę kawową i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.
Krok 8: Wyjąć z zamrażalnika na 15-20 minut przed podaniem.
Deseru nie należy trzymać w zamrażarce o bardzo niskiej temperaturze (np.-20) w takim przypadku 15 minut może nie być wystarczające, aby deser zmiękł na tyle, by nadawać się do zjedzenia.