Roladki schabowe ze śliwką
Klasyczne połączenie schabu ze śliwką zawsze zdaje egzamin. Aby podkreślić świąteczny charakter tej potrawy dodałem odrobinę cynamonu. Podałem roladki z paprykowym pęczakiem. Mam nadzieję, że wpiszą się one na stałe w wasz jadłospis.
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso kroimy w cienkie plasterki grubości 0,5cm. Nastepnie solimy każdy plasterek z obydwu stron.
Krok 2: Na talerz wysypujemy mąkę i łączymy ją z przyprawami podanymi powyżej. Jedną stronę mięsa obtaczamy w mące.
Krok 3: Na stronę mąki na mięsie kładziemy plasterek zółtego sera, nastepnie śliwkę i zawijamy wszystko. Dokłądnie obwiązujemy sznureczkiem dookoła, by śliwka podczas smażenia nam nie wyszła ze środka.
Krok 4: Na końcu roladki obtaczamy w mące z przyprawami i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 5: Po usmażeniu sznureczki odcinamy i przekładamy roladki do brytfanny, zalewamy odrobiną wody i zapiekamy.
Upieczone roladki podałem z pęczakiem paprykowym. Myslę, że to dobry dodatek ze względu na przychodzącą zimę.