Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Zupa krem z pora z miodem, gruszką i serem...

Zupy

Zupa krem z pora z miodem, gruszką i serem pleśniowym

Ulubione2
Trudność

Mimo gruszki, która nie jest typowo letnim owocem, to zupa która kojarzy mi się z latem. Pewnie to ze względu na jej kolor. Zawsze przygotowuję ją przy okazji kolacji urządzanych na świeżym powietrzu. Pięknie komponuje się z białym mięsem podawanym na drugie danie.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 2 duże pory
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki masła
- łyżka miodu naturalnego
- gruszka
- 100g sera pleśniowego

Przygotowanie:

Krok 1: Oczyszczonego pora kroimy w talarki (przypominam, że jadalna część to tylko ta biała). Talarki smażymy na maśle i dodajemy do nich miód.

Krok 2: Po chwili zalewamy pora bulionem i gotujemy do czasu, aż będzie całkowicie miękki. Następnie zupę dokładnie blendujemy, do momentu uzyskania delikatnego kremu.

Krok 3: Do gotowego dania dodajemy cienki plaster gruszki i cząstki sera.


Fajnie jest łączyć ostre smaki ze słodkością, dzięki temu uzyskamy wyważony smak. Tak samo tutaj uzyskaliśmy remis między ostrym porem i serem pleśniowym, a słodkością gruszki i miodu.

Zobacz również

Gazpacho z malinami

Gazpacho z malinami

Przygotowanie: Krok 1: Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na...

Polędwica wieprzowa na kremie borowikowym

Polędwica wieprzowa na kremie borowikowym

Przygotowanie: Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Krok 2: Polędwicę...
Komentarze (3)
3
jackowkuchni
jackowkuchni
2013-07-29 15:56:18

Świetna zupka na te maga upalne dni :)

barteksmakosz
barteksmakosz
2013-07-26 09:12:40

Do mnie jednak ten pomysł nie przemawia :P Nie pasuje mi tu połączenie smaków.

Gość
tomkulinarny
2013-06-27 14:40:21

oooo taaaaaaaak!

Twój komentarz
Ocena