Krem z kalafiora ze świeżym ogórkiem i wędzonym łososiem
Przepis ten to jedna z moich ulubionych zup. Wiem, że świeży ogórek w gorącej zupie potrafi odstraszyć nie jedną osobę, ale na prawdę warto spróbować, szczególnie w lecie, gdy trwa sezon na nasze polskie ogórki gruntowe.
Przygotowanie:
Krok 1: Wywar warzywny odcedzić.
Krok 2: Do wrzącego wywaru dodać różyczki kalafiora i gotować do miękkości.
Krok 3: Zmiksować blenderem na gładko i dodać śmietnę kremówkę.
Krok 4: Doprawić solą i pieprzem.
Krok 5: Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody.
Krok 6: Na talerzach rozłożyć ogórka oraz wędzonego łososia.
Krok 7: Zalać zupą i natychmiast podawać.
Zupa ta doskonale smakuje rownież jako chłodnik, dlatego idealnie sprawdza się w gorące, letnie dni. Zupa ta jest mało składnikowa, dlatego esencja smaku tkwi w jakości wywaru.
na upały idealne