Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Krem z kalafiora ze świeżym ogórkiem i...

Zupy

Krem z kalafiora ze świeżym ogórkiem i wędzonym łososiem

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 25 min

Przepis ten to jedna z moich ulubionych zup. Wiem, że świeży ogórek w gorącej zupie potrafi odstraszyć nie jedną osobę, ale na prawdę warto spróbować, szczególnie w lecie, gdy trwa sezon na nasze polskie ogórki gruntowe.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- około 1,5l wywaru warzywnego
- 250ml śmietany kremówki 30%
- 1 kalafior
- 1 duży świeży ogórek
- 100g łososia wędzonego
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Wywar warzywny odcedzić.

Krok 2: Do wrzącego wywaru dodać różyczki kalafiora i gotować do miękkości.

Krok 3: Zmiksować blenderem na gładko i dodać śmietnę kremówkę.

Krok 4: Doprawić solą i pieprzem.

Krok 5: Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody.

Krok 6: Na talerzach rozłożyć ogórka oraz wędzonego łososia.

Krok 7: Zalać zupą i natychmiast podawać.

 

Zupa ta doskonale smakuje rownież jako chłodnik, dlatego idealnie sprawdza się w gorące, letnie dni. Zupa ta jest mało składnikowa, dlatego esencja smaku tkwi w jakości wywaru.

Zobacz również

Krem brokułowy z pikantnymi różyczkami z kalafiorów

Krem brokułowy z pikantnymi różyczkami z...

Przygotowanie:   Krok 1: Różyczki oddzielamy od łodyg brokuła. Po czym dokładnie je...

Kremowa zupa z białych szparagów

Kremowa zupa z białych szparagów

Przygotowanie: Krok 1: Szparagi obrać, odciąć stwardniałe końcówki (ok. 0,5 cm). Obierki i...
Komentarze (1)
1
Gość
likers
2014-08-01 12:27:12

na upały idealne

Twój komentarz
Ocena