Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Quiche z wędzonym łososiem aromatyzowanym...

Przepisy

Quiche z wędzonym łososiem aromatyzowanym pomarańczą

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 45 min

Kocham ciasto francuskie, a najbardziej kocham to, że jest ogólnie dostępne w postaci gotowej. Za dawnych czasów sama przygotowywałam je od podstaw, jednak wiązało się to z prawie całodziennym pobytem w kuchni. W hurtowych ilościach powstawały rogaliki, paluchy, rożki, ciasteczka...na słodko i słono. A po całym domu wędrował cudowny maślany aromat. Dziś z braku czasu wspomagam moją kulinarną twórczość gotowym produktem. Od dawnych czasów nic się nie zmieniło, poza tym, że sięgam po nie dość często, gdy potrzebuję upiec coś w tempie ekspresowym.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 150g wędzonego łososia
- 3 łyżki likieru pomarańczowego Grand Marnier
- 1 pomarańcza
- 3 jajka
- 250 ml śmietany 30%
- 1 por (tylko biała część)
- 20g masła
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

 

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C.


Krok 2: Łososia rozdrobnić, dodać likier pomarańczowy i marynować przynajmniej godzinę.


Krok 3: Pomarańczę sparzyć i otrzeć skórkę z jej połowy na tarce o drobnych oczkach.


Krok 4: Jaja i śmietanę i wymieszać z porem pokrojonym w cieniutkie prążki, łososiem (bez marynaty) i skórką z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem.


Krok 5: Ciasto ułożyć w formie na tartę, wysmarowanej masłem i nakłuć spód widelcem.


Krok 6: Na ciasto wylać masę jejeczną i natychmiast włożyć do rozgrzanego piekarnika.


Krok 7: Piec, aż wierzch nabierze złotego koloru.

 

 

Kupując ciasto francuskie należy bardzo uważnie czytać skład. Powiem tak... do tej pory odkryłam tylko jednego producenta, który w swojej ofercie ma prawdziwe ciasto francuskie, robione tylko i wyłącznie na maśle. Gdy zobaczymy w składzie margarynę lub tłuszcz palmowy, odłóżmy taki wynalazek na półkę i poszukajmy dalej.

Zobacz również

Filet z kaczki z drobnym makaronem z kozim serem i konfiturą ze śliwki

Filet z kaczki z drobnym makaronem z kozim serem i...

Przygotowanie:   Krok 1: Filety myjemy i nacinamy delikatnie skórkę na krzyż, solimy i...

Śledzie Matias z pomarańczą i imbirem

Śledzie Matias z pomarańczą i imbirem

Przygotowanie: Krok 1: Śledzie solone przepłukać, zdjąć z nich skórę i namoczyć w wodzie na...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-10-24 16:35:45

ok

Twój komentarz
Ocena