Naleśniki owsiane z musem owocowym
Najlepsze naleśniki robiła moja mama. Chcąc przywołać smak dzieciństwa przygotowałam bardzo zdrowe naleśniki, które możecie podać na śniadanie obiad i kolację. Danie to uwielbiają dzieci ale i dorośli, ich smak spotyka się z aprobatą nawet największych niejadków. Naleśniki możemy podawać z różnymi dodatkami na słodko i wytrawnie.
Przygotowanie:
Krok 1: Do miski wkładamy otręby, przesianą mąkę, dodajemy cukier, sól mieszamy suche składniki.
Krok 2: Dodajemy jajka, następnie stale mieszając wlewamy mleko, sok Tymbark i olej rzepakowy. Kiedy ciasto będzie gładkie odstawiamy je na 1 godzinę do spęcznienia.
Krok 3: Patelnie smarujemy olejem i wlewamy na nią porcje ciasta, wykonując przy tym okrężne ruchy patelnią aby ciasto zostało równomiernie rozprowadzone. Naleśniki smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty a następnie odwracamy na drugą stronę.
Krok 4: Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
krok 5: Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy jabłka, gruszki orzechy, wlewamy sok jabłkowy dodajemy miód, cynamon. Dusimy do redukcji.
Krok 6: Naleśniki wypełniamy musem jabłkowym, składamy w sakiewki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy masłem i zapiekamy w piekarniku. Gdy będą gotowe posypujemy orzechami i cukrem pudrem, polewamy sosem klonowym.
Naleśniki będą bardziej chrupiące gdy tuż przed podaniem odsmażymy je na maśle.
Znakomite - wygląda bosko! Tak naleśników nigdy nie komponowałam!