Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Naleśniki owsiane z musem owocowym

Przepisy

Naleśniki owsiane z musem owocowym

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 40 min

Najlepsze naleśniki robiła moja mama. Chcąc przywołać smak dzieciństwa przygotowałam bardzo zdrowe naleśniki, które możecie podać na śniadanie obiad i kolację. Danie to uwielbiają dzieci ale i dorośli, ich smak spotyka się z aprobatą nawet największych niejadków. Naleśniki możemy podawać z różnymi dodatkami na słodko i wytrawnie.

Mariola Grzęda
Mariola Grzęda

Składniki

- 250 g mąki owsianej 
- 50 g otrąb owsianych
- 50g cukru brązowego

- szczypta soli

- 3 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka
- 100 ml soku jabłkowego Tymbark
- 2 łyżki masło do smarowania
- 3 jabłka
- 2 gruszki
- sok z cytryny
- cynamon
- 2 łyżki masła
- cukier puder do dekoracji
- 1 szkl orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu  

Przygotowanie: 

Krok 1: Do miski wkładamy otręby, przesianą mąkę, dodajemy cukier, sól mieszamy suche składniki.

Krok 2: Dodajemy jajka, następnie stale mieszając wlewamy mleko, sok Tymbark i olej rzepakowy. Kiedy ciasto będzie gładkie odstawiamy je na 1 godzinę do spęcznienia.

Krok 3: Patelnie smarujemy olejem i wlewamy na nią porcje ciasta, wykonując przy tym okrężne ruchy patelnią aby ciasto zostało równomiernie rozprowadzone. Naleśniki smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty a następnie odwracamy na drugą stronę.

Krok 4: Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.

krok 5: Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy jabłka, gruszki orzechy, wlewamy sok jabłkowy dodajemy miód, cynamon. Dusimy do redukcji.

Krok 6: Naleśniki wypełniamy musem jabłkowym, składamy w sakiewki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy masłem i zapiekamy w piekarniku. Gdy będą gotowe posypujemy orzechami i cukrem pudrem, polewamy sosem klonowym.



 

Naleśniki będą bardziej chrupiące gdy tuż przed podaniem odsmażymy je na maśle.

Zobacz również

Chleb litewski na zakwasie

Chleb litewski na zakwasie

Przygotowanie:   Zakwas:   Krok 1: Do słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki żytniej...

Risotto z szafranem i szynką parmeńską

Risotto z szafranem i szynką parmeńską

Przygotowanie: Krok 1: Na maśle szklimy drobno posiekaną szalotkę, dodajemy ryż, czekamy aż...
Komentarze (1)
1
sarawkuchni
sarawkuchni
2013-12-03 17:54:57

Znakomite - wygląda bosko! Tak naleśników nigdy nie komponowałam!

Twój komentarz
Ocena