Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną cebulą
Podpłomyk to cudowna alternatywa dla pizzy. Za każdym razem, kiedy mam ochotę ją upiec, nie mam drożdży i zazwyczaj nie chce mi się czekać godzinami, aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Podpłomyki są praktycznie ekspresowe... ciasto powinno poleżeć w lodówce około godziny, ale zazwyczaj w międzyczasie przygotowuję resztę składników, więc czas biegnie dość szybko.
Przygotowanie:
Krok 1: Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
Krok 2: Mąkę wymieszać z dwoma łyżeczkami soli i olejem. Następnie wlewać stopniowo 150 ml letniej wody, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą, ugniatać jeszcze 5 minut a następnie odstawić na przynajmniej 1 godzinę do lodówki, aby nabrało elastyczności.
Krok 3: Pokroić boczek w cieniutkie paski, cebulę prążki. Dodać do nich masło i smażyć, aż lekko się zrumienią.
Krok 4: Boczniaki podsmażyć na oliwie z odrobiną masła, aż nabiorą złotego koloru i będą chrupiące.
Krok 5: Ser wymieszać z creme fraiche, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Krok 6: Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkować bardzo cienko ciasto (około 1 mm grubości) i położyć na posypaną mąką blachę.
Krok 7: Za pomocą szpatułki rozprowadzić masę śmietanowo-serową, następnie rozłożyć wystudzoną cebulę z boczkiem i boczniakami.
Krok 8: Całość skropić oliwą z oliwek i zapiec przez około 15 minut.
Ciasto odkładamy do lodówki, aby gluten mógł się rozprostować. Jeżeli od razu zaczniemy je wałkować, wróci do pierwotnej postaci. To właśnie ten czas w lodówce pozwala rozwałkować ciasto na bardzo cienko.