Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną...

Przepisy


Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną cebulą

Podpłomyk to cudowna alternatywa dla pizzy. Za każdym razem, kiedy mam ochotę ją upiec, nie mam drożdży i zazwyczaj nie chce mi się czekać godzinami, aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Podpłomyki są praktycznie ekspresowe... ciasto powinno poleżeć w lodówce około godziny, ale zazwyczaj w międzyczasie przygotowuję resztę składników, więc czas biegnie dość szybko.

Na zdjęciu: Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną

Przygotowanie:

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.

Krok 2: Mąkę wymieszać z dwoma łyżeczkami soli i olejem. Następnie wlewać stopniowo 150 ml letniej wody, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą, ugniatać jeszcze 5 minut a następnie odstawić na przynajmniej 1 godzinę do lodówki, aby nabrało elastyczności.

Krok 3: Pokroić boczek w cieniutkie paski, cebulę prążki. Dodać do nich masło i smażyć, aż lekko się zrumienią.

Krok 4: Boczniaki podsmażyć na oliwie z odrobiną masła, aż nabiorą złotego koloru i będą chrupiące.

Krok 5: Ser wymieszać z creme fraiche, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Krok 6: Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkować bardzo cienko ciasto (około 1 mm grubości) i położyć na posypaną mąką blachę.

Krok 7: Za pomocą szpatułki rozprowadzić masę śmietanowo-serową, następnie rozłożyć wystudzoną cebulę z boczkiem i boczniakami.

Krok 8: Całość skropić oliwą z oliwek i zapiec przez około 15 minut.

 

Ciasto odkładamy do lodówki, aby gluten mógł się rozprostować. Jeżeli od razu zaczniemy je wałkować, wróci do pierwotnej postaci. To właśnie ten czas w lodówce pozwala rozwałkować ciasto na bardzo cienko.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Grillowany filet z indyka, por i młode ziemniaczki


Gdy robi się ciepło, staję się monotematyczna. To znaczy, że w mojej kuchni i...

Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym


Kucharz, globtroter i dziennikarz kulinarny. Gospodarz autorskiego programu...

Grillowany rostbef wołowy w ciemnej glazurze miodowej


W końcu pojawiła się chwila do wykorzystania przy grillu. Uwielbiam, kiedy żar z...