Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną...

Przepisy

Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną cebulą

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 45 min

Podpłomyk to cudowna alternatywa dla pizzy. Za każdym razem, kiedy mam ochotę ją upiec, nie mam drożdży i zazwyczaj nie chce mi się czekać godzinami, aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Podpłomyki są praktycznie ekspresowe... ciasto powinno poleżeć w lodówce około godziny, ale zazwyczaj w międzyczasie przygotowuję resztę składników, więc czas biegnie dość szybko.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 250 g mąki pszennej
- 5 ml oleju słonecznikowego
- 2 czerwone cebule
- 2 garści pokrojonych w paski boczniaków
- 140 g wędzonego boczku
- 60 g masła
- 100 g serka śmietankowego
- 10 cl śmietany kremówki
- startej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- 1 duży ząbek czosnku
- świeży tymianek
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.

Krok 2: Mąkę wymieszać z dwoma łyżeczkami soli i olejem. Następnie wlewać stopniowo 150 ml letniej wody, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą, ugniatać jeszcze 5 minut a następnie odstawić na przynajmniej 1 godzinę do lodówki, aby nabrało elastyczności.

Krok 3: Pokroić boczek w cieniutkie paski, cebulę prążki. Dodać do nich masło i smażyć, aż lekko się zrumienią.

Krok 4: Boczniaki podsmażyć na oliwie z odrobiną masła, aż nabiorą złotego koloru i będą chrupiące.

Krok 5: Ser wymieszać z creme fraiche, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Krok 6: Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkować bardzo cienko ciasto (około 1 mm grubości) i położyć na posypaną mąką blachę.

Krok 7: Za pomocą szpatułki rozprowadzić masę śmietanowo-serową, następnie rozłożyć wystudzoną cebulę z boczkiem i boczniakami.

Krok 8: Całość skropić oliwą z oliwek i zapiec przez około 15 minut.

 

Ciasto odkładamy do lodówki, aby gluten mógł się rozprostować. Jeżeli od razu zaczniemy je wałkować, wróci do pierwotnej postaci. To właśnie ten czas w lodówce pozwala rozwałkować ciasto na bardzo cienko.

Zobacz również

Sojowy kurczak z sezamem, na plastrach z cukini

Sojowy kurczak z sezamem, na plastrach z cukini

Przygotowanie: Krok 1: Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy z włókien i kostek.   Krok 2:...

Limonkowe risotto ze szpinakiem

Limonkowe risotto ze szpinakiem

Przygotowanie: Krok 1: Z warzyw ugotować około 600-700 wywaru. Krok 2: Ryż podsmażyć na...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena