Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Pomysł na obiad / Skrzydełka piekło-niebo

Pomysł na obiad

Skrzydełka piekło-niebo

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Skrzydełka...kolejne danie z serii szybkich smakujących wszystkim. Domowej roboty skrzydełka sa wyśmienite. Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz...diabelsko pikantne w środku ale wraz z aksamitnym dipem serowym, tworzą parę doskonałą.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

Skrzydełka:

- 1kg skrzydełek z kurczaka
- 1 łyżka cukru nierafinowanego muscovado
- 4-5 łyżek syropu klonowego
- 2-3 łyżki sambal oelek ( lub więcej jeżeli chcemy bardzo pikantne)
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- sól morska

 

Na dip serowy:
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 50g sera pleśniowego gorgonzola piccante
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 ząbka czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Skrzydełka umyć i osuszyć.

Krok 2: Obciąć najcieńsze końcówki skrzydełek i wyrzucić.

Krok 3: Mięso natrzeć solą morską

Krok 4: w miseczce wymieszać sos sojowy z syropem klonowym i sambalem i cukrem.

Krok 5: Skrzydełka wrzucić do woreczka, dodać marynatę. Worek szczelnie zamknąć.

Krok 6: Mięso włożyć do lodówki na przynajmniej 5 godzin, odwracając woreczek góra-dół, aby marynowało się równomiernie.

Krok 7: Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, góra-dół.

Krok 8: Mięso, wraz z marynatą, przełożyć do naczynia, w którym będziemy je zapiekać.

Krok 9: Skrzydełka piec około 25 minut, przekładając od czasu do czasu na drugą stronę.

Krok 10: W międzyczasie zmiksować śmietanę z serem na gładką masę.

Krok 11: Dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny.

Krok 12: Dip dokładnie wymieszać i doprawić sola, pieprzem i listkami świeżego tymianku.

Krok 13: Pod koniec pieczenia przełączyć na funkcją grill 12 i obserwować mięso, aby go nie przypalić. Gdy skrzydełka pokryją się chrupiącą glazurą z obu stron, są gotowe.


 

Podczas spotkań towarzyskich często przygotowuję wielką michę skrzydełek. Zazwyczaj staram się, aby podać do tego przynajmniej 3 różne dipy. Serowy, czosnkowy i BBQ. Skrzydełka są zawsze zjadane do ostatniej sztuki, więc wygląda na to, że są baaaardzo smaczne.

Zobacz również

Farfalle z suszonymi pomidorami i pastą szpinakową

Farfalle z suszonymi pomidorami i pastą...

Przygotowanie: Krok 1: Makaron gotujemy aldente według wskazań na opakowaniu. Krok 2: Na...

Babeczka z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną

Babeczka z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną

Przygotowanie:   Krok 1: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Krok 2: Szynkę drobno...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena