Pomysł Na Szybki Obiad - Sprawdzone Przepisy | Max Kuchnie
Pomysł Na Szybki Obiad - Sprawdzone Przepisy | Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Pomysł na szybki obiad Słodko-pikantna, grillowana pierś z kurczaka

Pomysł na szybki obiad


Słodko-pikantna, grillowana pierś z kurczaka

Jesienna, deszczowa pogoda nie nastraja pozytywnie. W takie dni poprawiam sobie nastrój oddając się eksperymentom kuchennym, łącząc w ciekawy sposób skrajne smaki. Przepis ten Was zaskoczy. Pierwsze wrażenie, zapach, czy sam wygląd nie zwiastują tego co kryje w sobie ta z pozoru niewinna i słodko wyglądająca potrawa.


Przygotowanie:

Krok 1: Z oliwy, kurkumy i suszonego chili przygotowujemy marynatę do mięsa, wrzucamy do niej kurczaka, marynując ok 1h.

Krok 2: Rozgrzewamy mocno grill lub patelnię grillową i kładziemy mięso smażąc z dwóch stron po kilka minut. Po zdjęciu z grilla solimy lekko mięso z obu stron.

Krok 3: Na patelnię wrzucamy masło, pilnujemy aby się dobrze rozgrzało lecz nie przypaliło. Wsypujemy skrojonego w kostkę ananasa i śliwki kalifornijskie. Smażymy na większym ogniu kilka minut ciągle mieszając. Gdy ananas się lekko zarumieni dodajemy pieprz oraz kilka posiekanych listków świeżej mięty.

Krok 4: Wlewamy połowę zalewy, w której znajdował się ananas, następnie redukujemy ciecz do momentu powstania gęstego sosu. Na koniec dodajemy musztardę.

Krok 5: Na talerzu kładziemy mięso. Na wierzch wykładamy ananas ze śliwkami.



Pamiętajmy, że kurczak potrzebuje niewiele czasu na wysmażenie, więc pilnujmy aby nie przesadzić.

Komentarze


3.00/5 1 1
3

Moje smaki! Prosty w przyżadzeniu, a efekt faNtastyczny!

Zobacz również


Filet z kurczaka z holenderskim sosem...


Sos holenderski niesłusznie został okrzyknięty jednym z najtrudniejszych sosów, choć...

Makaron ręcznie robiony z kurczakiem i kapustą czerwoną


Wykonany ręcznie makaron, z użyciem naszych możliwości manualnych i poświęconego...

Pierogi z grillowanym kurczakiem i szałwią


Pierogi to niezbyt skomplikowana potrawa. Dlatego też postanowiłem urozmaicić troszkę...