Przegrzebki ze śliwką i koprem włoskim
Wielu z nas niechętnie przyrządza dania z owoców morza. Uważając, że są one trudne w wykonaniu. Co najwyżej sięgamy po krewetki i na tym się kończy kulinarne eksperymentowanie. Jednak oprócz krewetek, mamy całe mnóstwo cudownych morskich smaków. Większość z nich wymaga bardzo krótkiej obróbki cieplnej. Moment na patelni i już mamy posiłek na widok którego, goście będą chcieli częściej pukać do Waszych drzwi.
Przygotowanie:
Krok 1: Śliwki myjemy, wyciągamy z nich pestki i kroimy w bardzo cienkie plastry.
Krok 2: Koper włoski obieramy z wierzchnich warstw, odcinamy końce i kroimy w pion na cienkie plastry.
Krok 3: Przegrzebki solimy i pieprzymy i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek.
Krok 4: Smażymy z dwóch stron, po 2 min., na średnim ogniu.
Krok 5: Podajemy ze śliwką i koprem, polewamy oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny.
W sklepach przegrzebki, możecie znaleźć również pod nazwą małże św. Jakuba.
przegrzebki jak najbardziej, fajny przepis
zdrowo i smacznie - extra
Coś dla mnie...Wspaniałe połączenie