Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przepisy konkursowe / Gołąbki bez zawijania Ilony

Przepisy konkursowe

Gołąbki bez zawijania Ilony

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 120 minut

Składniki


1,5 kg mięsa mielonego
1 mała kapusta
1,5 woreczka ryżu
4 jajka
1 cebula biała
wegeta lub kucharek
pieprz czarny mielony
posiekana natka pietruszki
2 łyżki kaszy manny
3 jajka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
2 szklanki wody
kostka bulionowa
3- 4 łyżki koncentraty pomidorowego
2 łyżki keczupu
sól
pieprz czarny mielony
bazylia
Kapustę drobniutko szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy zmieloną lub posiekaną drobno cebulkę, następnie ugotowany ryż, kucharka, pieprz do smaku, posiekaną natkę pietruszki i jajka. Wyrabiamy masę mięsną, dodajemy kaszę manną. Kapustę odciskamy z soku i dodajemy ją do mięsa. Ponownie wyrabiamy. Z mięsa formujemy podłużne "kotleciki". Tak przygotowane gołąbki bez zawijania panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Gołąbki podajemy z sosem. Ja przygotowuję sos pomidorowy. Zagotowuję 2 szklanki wody z kostką rosołową, dodaję 3- 4 łyżki koncentraty pomidorowego, 2 łyżki keczupu i śmietanę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, dodaję bazylię.

Zobacz również

Pierś z kurczaka w glazurze z miodu podana na rukoli.

Pierś z kurczaka w glazurze z miodu podana na...

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski grubości 3 cm.Do miseczki wlać 3 łyżki miodu i...

Aromatyczne spaghetti z mięsnymi pulpecikami

Aromatyczne spaghetti z mięsnymi pulpecikami

Zabieramy się do dzieła: mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną bazylią, dodajemy...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena