Orzechowe babeczki z kremem porzeczkowym
Przygotowanie babeczek
Mikserem starannie utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, wbić po jednym jajku. Dodać mleko i zmiksować. Mąkę połączyć z orzechami i proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Wymieszać, aby powstało gładkie ciasto
Masą wypełnić formy na muffinki.
Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC.
Przygotowanie kremu porzeczkowego
Porzeczki oraz cukier wsypać do małego rondelka. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Porzeczki przetrzeć przez sito i zagotować. Dodać cytrynę oraz wodę z mąką ziemniaczaną, cały czas mieszając aż masa lekko zgęstnieje. Sos porzeczkowy zdjąć z ognia i dodać żelatynę, a następnie schłodzić
Mascarpone i sos porzeczkowy zmiksować razem tak by powstała gładka masa.
Babeczki ozdobić masą porzeczkową i owocami.
Mikserem starannie utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, wbić po jednym jajku. Dodać mleko i zmiksować. Mąkę połączyć z orzechami i proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Wymieszać, aby powstało gładkie ciasto
Masą wypełnić formy na muffinki.
Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC.
Przygotowanie kremu porzeczkowego
Porzeczki oraz cukier wsypać do małego rondelka. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Porzeczki przetrzeć przez sito i zagotować. Dodać cytrynę oraz wodę z mąką ziemniaczaną, cały czas mieszając aż masa lekko zgęstnieje. Sos porzeczkowy zdjąć z ognia i dodać żelatynę, a następnie schłodzić
Mascarpone i sos porzeczkowy zmiksować razem tak by powstała gładka masa.
Babeczki ozdobić masą porzeczkową i owocami.