Ryby i owoce morza - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ryby i owoce morza - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Ryby i owoce morza Sandacz smażony z sosem pomarańczowym

Ryby i owoce morza


Sandacz smażony z sosem pomarańczowym

Szef kuchni „Biesiady z Kuroniem Catering" i Fundacji Kuroniówka (której ideę zapoczątkował jego dziadek Jacek). Razem z bratem, Janem, prowadzi program „Kuroniowie rozgryzają", który oglądamy na antenie Kuchni +. Jest synem znanego (nieżyjącego już) kucharza Macieja Kuronia. Przedstawiamjy przepis Jakuba. 

Przygotowanie:

Krok 1: Filety z sandacza natnij co kilka centymetrów w poprzek i oprósz solą oraz pieprzem.
 

Krok 2: Posiekaną natkę wymieszaj z 1 łyżką oliwy oraz sokiem z cytryny.
 

Krok 3: Powstałą pastą nasmaruj filety z obydwu stron i odstaw rybę na godzinę by przeszła smakiem i aromatem przypraw.
 

Krok 4: Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Następnie obydwa pomarańcze przekrój na pół i wyciśnij z nich sok – powinno być go około 100 ml.
 

Krok 5: Sok wlej do rondelka, dodaj miód i zagotuj. Teraz dodaj śmietanę oraz skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i całość redukuj, do czasu aż całość osiągnie konsystencję sosu.
 

Krok 6: Filety z sandacza smaż na rozgrzanej oliwie na złoto z obydwu stron i podawaj w towarzystwie przygotowanego sosu.




Z racji pracy, próbuję różnych kuchni, bo ciągle szukam nowych smaków. Jednak, rzeczywiście, na tym etapie życia bardzo ważna jest dla mnie kuchnia polska. Dlatego przedstawiam propozycję wyśmienitego przepisu na smaczną rybę.  


autor zdjęcia: Lubomir Lipov 

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Konfitura z pomarańczy, marchewki i świeżej mięty


Zawsze, gdy planuje lekkie śniadanko, nie może zabraknąć na stole dobrej konfitury....

Domowe grahamki z czarnymi oliwkami i słonecznikiem


Zamiast rankiem biegać do sklepu po świeże pieczywo, wystarczy krótka chwila w...

Sałatka z karmelizowaną gruszką i rulonami z boczku


Bardzo lubię tworzyć recepturę potrawy w momencie gdy głód rozprzestrzenia się po...