Ryby i owoce morza - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ryby i owoce morza - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Ryby i owoce morza Sandacz smażony z sosem pomarańczowym

Ryby i owoce morza


Sandacz smażony z sosem pomarańczowym

Szef kuchni „Biesiady z Kuroniem Catering" i Fundacji Kuroniówka (której ideę zapoczątkował jego dziadek Jacek). Razem z bratem, Janem, prowadzi program „Kuroniowie rozgryzają", który oglądamy na antenie Kuchni +. Jest synem znanego (nieżyjącego już) kucharza Macieja Kuronia. Przedstawiamjy przepis Jakuba. 

Przygotowanie:

Krok 1: Filety z sandacza natnij co kilka centymetrów w poprzek i oprósz solą oraz pieprzem.
 

Krok 2: Posiekaną natkę wymieszaj z 1 łyżką oliwy oraz sokiem z cytryny.
 

Krok 3: Powstałą pastą nasmaruj filety z obydwu stron i odstaw rybę na godzinę by przeszła smakiem i aromatem przypraw.
 

Krok 4: Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Następnie obydwa pomarańcze przekrój na pół i wyciśnij z nich sok – powinno być go około 100 ml.
 

Krok 5: Sok wlej do rondelka, dodaj miód i zagotuj. Teraz dodaj śmietanę oraz skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i całość redukuj, do czasu aż całość osiągnie konsystencję sosu.
 

Krok 6: Filety z sandacza smaż na rozgrzanej oliwie na złoto z obydwu stron i podawaj w towarzystwie przygotowanego sosu.




Z racji pracy, próbuję różnych kuchni, bo ciągle szukam nowych smaków. Jednak, rzeczywiście, na tym etapie życia bardzo ważna jest dla mnie kuchnia polska. Dlatego przedstawiam propozycję wyśmienitego przepisu na smaczną rybę.  


autor zdjęcia: Lubomir Lipov 

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Jagnięce pulpeciki z rozmarynem w sosie ze świeżego kopru


Jagnięcina wyróżnia się bardzo delikatnym mięsem, pod warunkiem, że jagnię miało...

Gnocchi ze smażonym bakłażanem i serem Pecorino Romano


Gnocchi smakują praktycznie z każdym sosem. Ważne jest to, aby nie były gumowe. To nie...

Polędwica wieprzowa na kremie borowikowym


Polędwiczka wieprzowa, jak i inne chude mięsa, to bardzo delikatny produkt. Jej stopień...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności