Sandacz smażony z sosem pomarańczowym
Szef kuchni „Biesiady z Kuroniem Catering" i Fundacji Kuroniówka (której ideę zapoczątkował jego dziadek Jacek). Razem z bratem, Janem, prowadzi program „Kuroniowie rozgryzają", który oglądamy na antenie Kuchni +. Jest synem znanego (nieżyjącego już) kucharza Macieja Kuronia. Przedstawiamjy przepis Jakuba.
Przygotowanie:
Krok 1: Filety z sandacza natnij co kilka centymetrów w poprzek i oprósz solą oraz pieprzem.
Krok 2: Posiekaną natkę wymieszaj z 1 łyżką oliwy oraz sokiem z cytryny.
Krok 3: Powstałą pastą nasmaruj filety z obydwu stron i odstaw rybę na godzinę by przeszła smakiem i aromatem przypraw.
Krok 4: Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Następnie obydwa pomarańcze przekrój na pół i wyciśnij z nich sok – powinno być go około 100 ml.
Krok 5: Sok wlej do rondelka, dodaj miód i zagotuj. Teraz dodaj śmietanę oraz skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i całość redukuj, do czasu aż całość osiągnie konsystencję sosu.
Krok 6: Filety z sandacza smaż na rozgrzanej oliwie na złoto z obydwu stron i podawaj w towarzystwie przygotowanego sosu.
Z racji pracy, próbuję różnych kuchni, bo ciągle szukam nowych smaków. Jednak, rzeczywiście, na tym etapie życia bardzo ważna jest dla mnie kuchnia polska. Dlatego przedstawiam propozycję wyśmienitego przepisu na smaczną rybę.
autor zdjęcia: Lubomir Lipov