Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ryby i owoce morza / Sandacz smażony z sosem pomarańczowym

Ryby i owoce morza

Sandacz smażony z sosem pomarańczowym

Ulubione2
Trudność

Szef kuchni „Biesiady z Kuroniem Catering" i Fundacji Kuroniówka (której ideę zapoczątkował jego dziadek Jacek). Razem z bratem, Janem, prowadzi program „Kuroniowie rozgryzają", który oglądamy na antenie Kuchni +. Jest synem znanego (nieżyjącego już) kucharza Macieja Kuronia. Przedstawiamjy przepis Jakuba. 

Jakub Kuroń
Jakub Kuroń
Talent odziedziczył po ojcu Macieju - wybitnym kucharzu. Kontynuuje ideę dziadka Jacka – szefując „Fundacji Kuroniówka". Wciąż jednak ma apetyt na więcej. Jakub Kuroń chce być... ambasadorem polskiej kuchni! Tej tradycyjnej, szlachetnej. W najlepszym wydaniu.

Składniki

Ryba:

- 600 g filetów z sandacza
- pół pęczka natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek


Sos:
- 2 pomarańcze
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Filety z sandacza natnij co kilka centymetrów w poprzek i oprósz solą oraz pieprzem.
 

Krok 2: Posiekaną natkę wymieszaj z 1 łyżką oliwy oraz sokiem z cytryny.
 

Krok 3: Powstałą pastą nasmaruj filety z obydwu stron i odstaw rybę na godzinę by przeszła smakiem i aromatem przypraw.
 

Krok 4: Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Następnie obydwa pomarańcze przekrój na pół i wyciśnij z nich sok – powinno być go około 100 ml.
 

Krok 5: Sok wlej do rondelka, dodaj miód i zagotuj. Teraz dodaj śmietanę oraz skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i całość redukuj, do czasu aż całość osiągnie konsystencję sosu.
 

Krok 6: Filety z sandacza smaż na rozgrzanej oliwie na złoto z obydwu stron i podawaj w towarzystwie przygotowanego sosu.




Z racji pracy, próbuję różnych kuchni, bo ciągle szukam nowych smaków. Jednak, rzeczywiście, na tym etapie życia bardzo ważna jest dla mnie kuchnia polska. Dlatego przedstawiam propozycję wyśmienitego przepisu na smaczną rybę.  


autor zdjęcia: Lubomir Lipov 

Zobacz również

Grillowana dorada z salsą ogórkowo-miętową

Grillowana dorada z salsą ogórkowo-miętową

Przygotowanie: Krok 1: Wypatroszone dorady pozbawić łusek oraz płetw (można zostawić...

Łosoś w czarnym sezamie z chutneyem mango

Łosoś w czarnym sezamie z chutneyem mango

Przygotowanie:   Krok 1: Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę o grubości 1cm. Krok 2:...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena