Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Suflet czekoladowy

Przepisy

Suflet czekoladowy

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Suflet to przysmak prawdziwych łasuchów. Czekoladowy, delikatny, puszysty i jeszcze ciepły deser rozbudzi zmysły, nawet największych twardzieli. Jeżeli ktoś potrzebuje więcej słodyczy, może pozwolić sobie na dodatkową mgiełkę cukru pudru.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 4 porcje:


- 100g czekolady
- 2 białka
- 20g masła
- szczypta soli
- 40g cukru

Przygotowanie:

Krok 1: Foremki na suflety smarujemy masłem i odstawiamy do lodówki.

Krok 2: Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Krok 3: Oddzielamy bardzo dokładnie białka od żółtek, tak by zostało nam czyste białko.

Krok 4: Ubijamy białka ze szczyptą soli, potem dodajemy cukier również ciągle ubijając.

Krok 5: Do czekolady dodajemy łyżka po łyżce ubitych białek, delikatnie mieszając tak by masa się napowietrzyła.

Krok 6: Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 8 minut.



Jeśli chcecie, żeby suflet ściął się mocniej, pieczcie go ok. 10-12 minut. 

Zobacz również

Kurczak Doro Wat, czyli pikantny kurczak w cebuli

Kurczak Doro Wat, czyli pikantny kurczak w cebuli

Przygotowanie: Krok 1: Kurczaka podzielić na porcje, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem....

Pieczona wieprzowina w sosie z grillowanej papryki i śmietankowego sera topionego

Pieczona wieprzowina w sosie z grillowanej papryki...

Przygotowanie: Krok 1 (marynata): Do miski wlewamy oliwę, zgniatamy 1 ząbek czosnku, wrzucamy...
Komentarze (2)
2
katarzyna.raj.73
katarzyna.raj.73
2013-09-03 20:17:26

Jak to apetycznie się prezentuje ;-) i za pewne wspaniale smakuje ;-)

Gość
takikowalski
2013-08-30 09:58:29

jak znalazł na przedjesienne wieczory! bomba!

Twój komentarz
Ocena