Suflet czekoladowy
Suflet to przysmak prawdziwych łasuchów. Czekoladowy, delikatny, puszysty i jeszcze ciepły deser rozbudzi zmysły, nawet największych twardzieli. Jeżeli ktoś potrzebuje więcej słodyczy, może pozwolić sobie na dodatkową mgiełkę cukru pudru.
Przygotowanie:
Krok 1: Foremki na suflety smarujemy masłem i odstawiamy do lodówki.
Krok 2: Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Krok 3: Oddzielamy bardzo dokładnie białka od żółtek, tak by zostało nam czyste białko.
Krok 4: Ubijamy białka ze szczyptą soli, potem dodajemy cukier również ciągle ubijając.
Krok 5: Do czekolady dodajemy łyżka po łyżce ubitych białek, delikatnie mieszając tak by masa się napowietrzyła.
Krok 6: Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 8 minut.
Jeśli chcecie, żeby suflet ściął się mocniej, pieczcie go ok. 10-12 minut.
jak znalazł na przedjesienne wieczory! bomba!
Jak to apetycznie się prezentuje ;-) i za pewne wspaniale smakuje ;-)