Puszyste ciasto z malinami i maślanką
Trzeba wykorzystać w stopniu maksymalnym dary natury, które można świeżo zerwać z krzaka i umieścić w kuchni. W bardzo prosty i szybki sposób udało się sprostać zachciankom na odrobinę słodyczy. Zapraszam na pyszne ciasto ze świeżymi malinami wprost z ogródka działkowego.
Przygotowanie:
Krok 1: Maliny obieramy z szypułek i bardzo dobrze płuczemy, następnie odstawiamy na bok do odcieknięcia.
Krok 2: Do miski wrzucamy jajka i cukier - ucieramy mikserem na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę kartoflaną, olej oraz maślankę i w dalszym ciągu ucieramy. Na koniec wrzucamy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy.
Krok 3: Na blaszkę (wąską „keksówkę") wysmarowaną lekko tłuszczem wylewamy wyrobione ciasto i równomiernie rozsmarowujemy po blaszce. Następnie wtykamy w ciasto wcześniej przygotowane maliny. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 st.C
Pamiętajmy, aby składniki podczas wyrabiania ciasta dodawać w takiej kolejności, jak zostało to napisane w przepisie.