Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Ciasta i desery Puszyste ciasto truskawkowe z kruszonką

Ciasta i desery


Puszyste ciasto truskawkowe z kruszonką

Gdy niespodziewanie dowiesz się że za moment odwiedzą Cię goście proponuję szybki i bardzo prosty sposób na przygotowanie pysznego ciasta, które nie wymaga zbytniego poświęcenia a smakuje wyśmienicie. To właśnie teraz jest ten moment, że prawie w każdym domu znajdzie się chociażby odrobina świeżych truskawek, wówczas możemy w kilka chwil przygotować coś pysznego na deser.


Przygotowanie:

Krok 1: Przesianą przez sito mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia.

Krok 2: W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mleko i cukier waniliowy oraz mleko, podgrzewamy lekko do całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie należy odstawić do wystygnięcia.

Krok 3: Z białek ubijamy sztywną pianę, następnie dodajemy cukier nie przestając ubijać. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka i dalej mieszamy mikserem tyle że na mniejszych obrotach.

Krok 4: Do masy powstałej z piany, cukru i żółtek wlewamy roztopione wcześniej masło z mlekiem i cukrem waniliowym i mieszamy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 5: Kruszonkę robimy poprzez dokładne i równomierne zagniecenie ręką składników (patrz: składniki kruszonka).
 

Krok 6: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. W cieście zatapiamy truskawki, na wierzch ścieramy równomiernie kruszonkę na grubej tarce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.C na ok. 1 h.


 

Truskawki możemy użyć w całości lub pokroić na mniejsze kawałki.

Komentarze


4.00/5 1 1
4

Idealne na te pore roku!

Zobacz również


Polędwica wieprzowa na kremie borowikowym


Polędwiczka wieprzowa, jak i inne chude mięsa, to bardzo delikatny produkt. Jej stopień...

Naleśniki z kamutem z kozim twarogiem aromatyzowanym...


Gdy myślę o naleśnikach, wspominam zawsze moje pierwsze kroki z kuchni francuskiej, gdy...

Makaron z podgrzybkami, rozmarynem i orzechami włoskimi


Nadeszła jesień, a wraz z nią zapachy prawdziwego lasu. Nic więc dziwnego, że w mojej...