Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Puszyste ciasto truskawkowe z kruszonką

Ciasta i desery

Puszyste ciasto truskawkowe z kruszonką

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 90 min

Gdy niespodziewanie dowiesz się że za moment odwiedzą Cię goście proponuję szybki i bardzo prosty sposób na przygotowanie pysznego ciasta, które nie wymaga zbytniego poświęcenia a smakuje wyśmienicie. To właśnie teraz jest ten moment, że prawie w każdym domu znajdzie się chociażby odrobina świeżych truskawek, wówczas możemy w kilka chwil przygotować coś pysznego na deser.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki (ciasto):
- 0,5 kg świeżych truskawek
- 1 kostka masła (200g)
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 200 g cukru kryształu
- 50 ml mleka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 5 białek

Składniki (kruszonka):
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych płatków migdałowych
- 50 g cukru pudru
- ½ kostki masła

Przygotowanie:

Krok 1: Przesianą przez sito mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia.

Krok 2: W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mleko i cukier waniliowy oraz mleko, podgrzewamy lekko do całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie należy odstawić do wystygnięcia.

Krok 3: Z białek ubijamy sztywną pianę, następnie dodajemy cukier nie przestając ubijać. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka i dalej mieszamy mikserem tyle że na mniejszych obrotach.

Krok 4: Do masy powstałej z piany, cukru i żółtek wlewamy roztopione wcześniej masło z mlekiem i cukrem waniliowym i mieszamy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 5: Kruszonkę robimy poprzez dokładne i równomierne zagniecenie ręką składników (patrz: składniki kruszonka).
 

Krok 6: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. W cieście zatapiamy truskawki, na wierzch ścieramy równomiernie kruszonkę na grubej tarce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.C na ok. 1 h.


 

Truskawki możemy użyć w całości lub pokroić na mniejsze kawałki.

Zobacz również

Miodownik orzechowy

Miodownik orzechowy

Przygotowanie: Krok 1: Do miski wkładamy przesianą mąkę, sodę i mieszamy suche...

Puszysty sernik z budyniem

Puszysty sernik z budyniem

Przygotowanie: Krok 1: Do misy miksera wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do...
Komentarze (1)
1
stary.ygary
stary.ygary
2014-06-16 14:20:40

Idealne na te pore roku!

Twój komentarz
Ocena