Puszyste ciasto truskawkowe z kruszonką
Gdy niespodziewanie dowiesz się że za moment odwiedzą Cię goście proponuję szybki i bardzo prosty sposób na przygotowanie pysznego ciasta, które nie wymaga zbytniego poświęcenia a smakuje wyśmienicie. To właśnie teraz jest ten moment, że prawie w każdym domu znajdzie się chociażby odrobina świeżych truskawek, wówczas możemy w kilka chwil przygotować coś pysznego na deser.
Przygotowanie:
Krok 1: Przesianą przez sito mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia.
Krok 2: W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mleko i cukier waniliowy oraz mleko, podgrzewamy lekko do całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie należy odstawić do wystygnięcia.
Krok 3: Z białek ubijamy sztywną pianę, następnie dodajemy cukier nie przestając ubijać. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka i dalej mieszamy mikserem tyle że na mniejszych obrotach.
Krok 4: Do masy powstałej z piany, cukru i żółtek wlewamy roztopione wcześniej masło z mlekiem i cukrem waniliowym i mieszamy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 5: Kruszonkę robimy poprzez dokładne i równomierne zagniecenie ręką składników (patrz: składniki kruszonka).
Krok 6: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. W cieście zatapiamy truskawki, na wierzch ścieramy równomiernie kruszonkę na grubej tarce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.C na ok. 1 h.
Truskawki możemy użyć w całości lub pokroić na mniejsze kawałki.
Idealne na te pore roku!