Szaszłyki z miecznika z koperkiem
Prezentujemy przepis, który znaleźć możecie w aplikacji Frakce myMenu. Zdrowy posiłek dla wielbicieli smacznej ryby.
Przygotowanie:
Krok 1. Pokrój miecznika w trzycentymetrowe kostki.
Krok 2. 2 łyżeczki pasty anchois rozsmaruj na filetach z soli i zawiń je w rolady. Dodaj posiekaną rukolę, nieco oliwy z oliwek i pieprzu.
Krok 3. Zblanszuj marchewki we wrzącej, osolonej wodzie, po czym przekrój je na połówki.
Krok 4. Wymieszaj posiekany koperek z masłem. Z powstałej masy uformuj cienki wałeczek i zawiń go w folię aluminiową. Trzymaj w lodówce do czasu, aż stwardnieje.
Krok 5. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian kostki miecznika, roladki z soli i marchewki, aż do wykorzystania wszystkich składników.
Krok 6. Posmaruj szaszłyki oliwą z oliwek, dopraw solą i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Krok 7. Podawaj z plastrami masła koperkowego.
Rónie dobrze możesz przyrządzić szaszłyki z innej ryby.