Żeberka pieczone w pszenicznym piwie
Żeberka kojarzą mi się nieodłącznie z piłką nożną. Pamiętam, że było to danie hurtowo zamawiane przez moich kolegów, na czas wszelkiego rodzaju mistrzostw. Chyba dlatego, aby mieć wymówkę do picia hektolitrów piwa. Brazylijski mundial się zbliża, dlatego warto przemyśleć ciekawe menu na tą okazję...
Przygotowanie:
Krok 1: Wszystkie składniki (oprócz mięsa) wymieszać w misce.
Krok 2: Żeberka oczyścić z błony, i podzielić na porcje.
Krok 3: Mięso wrzucić do woreczka, zalać marynatą i szczelnie zawiązać.
Krok 4: Włożyć mięso do lodówki na przynajmniej dobę (lepiej na 48 godzin) od czasu do czasu przekładając z jednej strony na drugą, aby żeberka aromatyzowały się równomiernie.
Krok 5: Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 stopni.
Krok 6: Zawartość woreczka przełożyć do naczynia żaroodpornego (wraz z marynatą).
Krok 7: Piec około 60 minut przekładając mięso, tak aby upiekło się z każdej strony.
Krok 8: Po 60 minutach podnieść temperaturę do 200 stopni i dalej piec, aż żeberka się zarumienią.
Krok 9: Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grill, aby były z zewnątrz bardziej chrupiące.
Po upieczeniu warto wyjąć żeberka, natomiast wytopiony tłuszcz i marynatę przelać do wysokiego naczynia. Tłuszcz wypłynie na wierzch i będzie bardzo łatwo go usunąć. Odtłuszczonym "sosem" powstałym po pieczeniu polewamy gotowe danie.
Znakomite - chce sie jesc oczami