Zupa krem z brokuła z pudrem orzechowym
Spadł pierwszy jesienny deszcz, dlatego postanowiłam rozpocząć sezona na ciepłe i pożywne zupy. Jako pierwszą prezentuję krem z brokuła z orzechami włoskimi. Jest ona dość ekspresowa, ale gwarantuję, że smakuje wyśmienicie. Doskonały przepis na pierwsze kroki w kuchni...
Przygotowanie:
Krok 1: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, aż zacznie się lekko rumienić.
Krok 2: Pod koniec dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze kilka sekund i zalać wywarem.
Krok 3: Dodać rozdrobnionego na różyczki brokuła i gotować, aż ten będzie miękki, ale nie rozgotowany.
Krok 4: Zdjąć z ognia i zmiksować na gładko blenderem. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Krok 5: Orzechy włoskie rozdrobnić blenderem na proszek. Zupę rozlać do miseczek i posypać nim każdą porcję.
Brokuł bywa dość niewdzięcznym produktem. Wystarczy gotować go o kilka minut zbyt długo, a nabierze brzydkiego, burego koloru. Najlepiej zmiksować go, gdy jest jeszcze twardawy. Pod wpływem gorącej zupy warzywa się dogotują, dlatego nie musimy się obawiać, że będą zbyt surowe.
kremy z brokuł przyrządzam czesto, jednak puder z orzechów mnie zaszkoczył - napewno wykorzystam ten pomysł :D