Gazpacho z malinami
Gazpacho z malinami podbiło podniebienia moich znajomych. Przy okazji każdej kolejnej wizyty, składają wcześniejsze zamówienie na ten chłodnik. Maliny nie są nachalne w smaku, dodają tylko uroczego aromatu. Z racji malin i chłodu jaki oddaje gazpacho, najlepiej podawać ją w upalne, letnie dni.
Przygotowanie:
Krok 1: Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na ćwiartki. Obieramy ogórki, kroimy w kostkę.
Krok 2: Paprykę kroimy w mniejsze cząstki i wrzucamy wszystko razem do garnka, razem z czosnkiem, malinami i resztą przypraw.
Krok 3: Blendujemy wszystko dokładnie i schładzamy w lodówce przez ok. 40 min.
Krok 4: Dodajemy grzanki.
Krok 5: Pamiętajmy, żeby zostawić sobie trochę malin, oczywiście tych ładniejszych, aby ozdobić nasze Gazpacho, kiedy już będzie gotowe.
Uważajcie na ocet, nie można go dodać więcej, bo będzie za bardzo się wybijał i zabije cały delikatny ale konkretny smak zupy.
coś wspaniałego! to misie podoba
Ja również uważam, że jest to coś świetnego. Oprócz chłodzenia w lodówce dodaję parę kostek lodu - szczególnie, że są upały , a to nadaje się idealnie do spożycia o każdej porze dnia. :D