3 sposoby na zaoszczędzenie miejsca w kuchni
W każdej kuchni w miarę jej użytkowania nieustannie przybywa różnych przedmiotów i akcesoriów, które muszą znaleźć w niej swoje miejsce. Z czasem może się okazać, że zaczyna nam brakować miejsca na przechowywanie lub będzie nam zwyczajnie niewygodnie. Przygotowaliśmy listę kilku sprawdzonych sposobów na zaoszczędzenie miejsca w kuchni, które zwiększą pojemność przechowywania w szafkach, a także sprawią że dostęp do danych rzeczy będzie wygodniejszy.
Przechowywanie w szafkach kuchennych
W szafkach kuchennych przechowujemy naczynia, akcesoria kuchenne i zapasy. Jednak jeżeli zostaną rozmieszczone w sposób przypadkowy, to szybko okaże się że zabrakło już miejsca na nowe rzeczy. Nieodpowiedni sposób układania w szafkach, a także kupowanie przypadkowych przedmiotów pod względem kształtu i wykonania skutkuje także utrudnionym dostępem do nich. Zawartość szafek warto więc zaplanować, aby ciszyć się wygodą przechowywania oraz ich dużą pojemnością. Sprawdź jakie są trzy sposoby na optymalne przechowywanie w szafkach.
I Podział na strefy
Jest to podstawowa zasada ergonomii w każdej kuchni. Podział na strefy kuchenne polega na wyodrębnieniu poszczególnych części zabudowy meblowej na przechowywanie rzeczy związanych z jedną z pięciu podstawowych czynności wykonywanych na co dzień w kuchni. Dzielimy szafki i przypisujemy im tematycznie akcesoria i zapasy. Wyróżnić możemy strefy: przechowywania (garnki, naczynia, sztućce), gotowania (płyta grzewcza i piekarnik), zapasów (lodówka, szafki), przygotowywania posiłków (blat roboczy), zmywania.
II Sprytne gadżety
Wybierając akcesoria kuchenne warto zwrócić uwagę na to, ile miejsca będą zabierały w szafkach. Zazwyczaj nie skupiamy się na tym podczas zakupów, co jest błędem. Większość akcesoriów kuchennych można na przykład zamienić na takie, które są wykonane z silikonu. Za sprawą elastycznej, giętkiej formy można je dowolnie zwijać lub składać. Natomiast silikonowe formy do pieczenia, miski czy sitka po złożeniu zajmują tyle miejsca co płaski talerz. Układając silikonowe akcesoria w szafkach można zaoszczędzić wyjątkowo dużo miejsca.
III Organizery i pudełka
Organizery do szafek kuchennych i szuflad to prawdziwe niezbędniki w kuchni. Pozwalają na takie rozmieszczenie i posegregowanie przechowywanych rzeczy, by wszystko znajdowało się pod ręką. Takie przedziałki, pudełka i schowki pozwalają także łatwiej utrzymać porządek we wnętrzach mebli. Przechowywane drobiazgi będą leżeć w odpowiednich miejscach i dzięki temu nie zajmą też zbyt wiele miejsca. W szafkach oraz w lodówce idealne do przechowywania będą przeźroczyste, plastykowe pojemniki.