Blat laminowany – jak się z nim obchodzić?
Blaty laminowane charakteryzują się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury oraz podwyższoną wilgoć. Pomimo tego, że są trwałe, trzeba wiedzieć jak się z nimi obchodzić, ponieważ nieprawidłowe użytkowanie może go uszkodzić. Co robić by móc cieszyć się blatem laminowanym przez długie lata? Jak go pielęgnować i czego nie robić?
Wymagania stawiane blatom
Blat w kuchni to miejsce, w którym odbywa się dosłownie wszystko. Przygotowujemy produkty, kroimy warzywa, stawiamy zakupy, naczynia... Kuchenny blat jest z pewnością najbardziej eksploatowanym elementem wyposażenia. Idealny blat powinien charakteryzować się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury i wilgoć. Pomimo tego, że blaty laminowane wyróżniają się dużą trwałością, to nie oznacza to wcale, że nie da się ich zniszczyć. Przykład? Jeśli blat ma zbyt długi kontakt z wodą, wysoką temperaturą czy środkami chemicznymi może się zniszczyć.
Jak dbać o blaty laminowane?
Bardzo ważne jest to, jak na co dzień obchodzimy się z naszym blatem. Powinniśmy wyrobić w sobie nawyki, by na bieżąco kontrolować i dbać o jego czystość. Do przecierania blatu najlepiej sprawdzi się zwilżona ściereczka z dodatkiem środku myjącego. Bardzo ważne jest, aby później wytrzeć blat kuchenny do sucha. Nie należy pozostawiać go 'do wyschnięcia', gdyż może to niekorzystnie wpłynąć na jego kondycję. Używając środka chemicznego, wcześniej sprawdźmy, czy nie posiada on substancji żrących, które mogłyby zniszczyć laminowany blat. Do blatów laminowanych nie można używać środków z dodatkami nabłyszczającymi lub ścierającymi – takie produkty mogą uszkodzić jego powierzchnię. Najlepiej wybrać coś co zawsze mamy w domu – płyn do mycia naczyń lub płyn do szyb. Jeśli na blacie widnieją trudniejsze zabrudzenia i zwykły płyn nie wystarcza to warto sięgnąć po aceton lub spirytus.
Czego nie robić?
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, blaty laminowane pomimo dużej odporności, mogą się zniszczyć jeśli będziemy nieodpowiednio się z nimi obchodzić. A więc czego nie robić? Czego unikać, by laminowany blat służył nam jak najdłużej? Przede wszystkim, nie możemy stawiać gorących naczyń bezpośrednio na blacie. Wszystkie garnki czy patelnie należy kłaść na specjalne podkładki lub drewniane deski. Do krojenia warzyw i owoców powinniśmy używać desek, a nie robić to na blacie. Warto wybierać urządzenia (drobne sprzęty AGD), które wyposażone są w specjalne podkładki, dzięki którym nie będą rysować powierzchni. Nie należy otwierać zmywarki tuż po tym, jak skończy zmywać naczynia. Warto z tym poczekać – para może wpłynąć na wygląd naszego blatu.