Ciasto nie przywiera – czyli formy silikonowe
Od pewnego czasu hitem stały się silikonowe formy do pieczenia. Te sylikonowe gadżety powoli wypierają swoich tradycyjnych poprzedników. Skradają serca głównie przez swoje uniwersalne i praktyczne zastosowanie. Coraz więcej pań domu decyduje się na przygotowywanie różnych pysznych wypieków właśnie na takich formach – nie sprawiają kłopotu, nie przywierają...
Przepis, piekarnik i forma
Jeżeli posiadamy dobry przepis to mamy już połowę sukcesu, jednak na efekt finalny naszych pyszności składają się jeszcze inne czynniki. Dużą rolę odgrywa tutaj piekarnik i forma, w której zdecydujemy się piec nasze ciasto. Od pewnego czasu alternatywą tradycyjnych blaszek stały się foremki silikonowe. Od razu podbiły rynek – są dostępne w wielu kształtach, wzorach i kolorach – nie dość, że są funkcjonalne i praktyczne, to jeszcze cieszą oko! Są wykonane z silikonu, dzięki czemu mogą posłużyć nam nie tylko do pieczenia. Możemy wykorzystywać je również do zamrażania, schładzania czy przechowywania produktów. Ich wysoka odporność pozwala nawet na 'kontakt' z kuchenką mikrofalową.
Łatwe przechowywanie
Masz mało miejsca w kuchni na przechowywanie tradycyjnych blach? Zamień je na silikonowe odpowiedniki! Takie formy są elastyczne, dzięki czemu nie potrzebujemy nie wiadomo ile przestrzeni, aby je wszystkie pomieścić. Formę silikonową wystarczy zwinąć lub złożyć, dzięki czemu zaoszczędzimy naprawdę sporo miejsca!3
Łatwe mycie
Jeżeli zdecydujesz się na zakup silikonowych form, ważne jest, aby przed pierwszym użyciem dobrze je umyć. Wystarczy użyć detergentu do mycia naczyń, lub po prostu włożyć je do zmywarki – nie musicie obawiać się, że ulegną zniszczeniu. Po umyciu silikonowe foremki należy wytrzeć do sucha – zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną część. Po osuszeniu należy wewnętrzną cześć foremki wysmarować małą ilością tłuszczu.
Nie przywiera
Silikonową formę po wyjęciu z piekarnika już po kilku minutach będziemy mogli dotknąć, bez ryzyka oparzenia. Pamiętajmy jednak, że ciasto nadal będzie gorące. Wyjęcie ciasta z silikonowej formy jest o wiele łatwiejsze, niż z tradycyjnych blach. Wystarczy wywinąć krawędzie, a nasz placek sam się wysunie. Wszystko dzięki nieprzywieralnej powłoce, która znacznie ułatwia i umila pieczenie. Jedyne o czym musimy pamiętać, to to, żeby nie kroić ciasta jeżeli znajduje się w silikonowej formie – możemy w ten sposób ją uszkodzić.
Formy silikonowe – strzał w 10
Foremki silikonowe sprawdzą się w każdej kuchni. Czy pieczesz, czy nie – znajdziesz dla nich odpowiednie zastosowanie. Pieczenie w nich to sama przyjemność – ciasto nie przywiera, łatwo 'odchodzi' a czyszczenie foremek nie sprawia tylu problemów, co tradycyjne blachy.