Jak prawidłowo użytkować patelnię z powłoką nieprzywierającą?
Patelnie stanowią podstawowe wyposażenie kuchenne, korzystamy z nich praktycznie tak często, jak z garnków. Służą nam do przygotowywania jajecznicy, smażenia kotletów lub do podsmażania warzyw. Patelnie, a w szczególności te z nieprzywierającą powłoką, wymagają specjalnego traktowania. Dlatego, aby posłużyły nam jak najdłużej, powinniśmy przestrzegać kilku ważnych zasad. Jak zatem prawidłowo korzystać z patelni? Czego nie powinno się robić?
Nie przegrzewaj patelni
Po pierwsze, patelni z nieprzywierającą powłoką, nie wolno przegrzewać. Niestety, można tego dokonać w bardzo łatwy sposób – wystarczy zbyt długo rozgrzewać patelnię bez dodatku tłuszczu. Przegrzanie patelni może doprowadzić do zniszczenia powłoki nieprzywierającej, która zacznie zmieniać kolor i pojawią się na niej pęcherzyki. W rezultacie, patelnia nie będzie się nadawała do dalszego użytkowania. Z tego względu, smażąc potrawy nie powinniśmy przekraczać temperatury 230–250 °C.
Nie używaj metalowych sztućców
Jeśli masz w kuchni patelnię z nieprzywierającą powłoką, możesz zapomnieć o używaniu metalowych łyżek, widelców czy szpatułek. Choć takie przybory wyglądają na trwalsze i bardziej profesjonalne, bardzo łatwo mogą porysować delikatną powłokę. Trzymaj się więc drewnianych lub silikonowych akcesoriów kuchennych.
Nie wkładaj patelni do zmywarki
Patelni z nieprzywierającą powłoką nie powinno się myć w zmywarce, ponieważ kontakt z detergentami i długi cykl zmywania mogą uszkodzić powłokę. Wskazane jest mycie ręczne, miękką stroną gąbki. Należy również pamiętać, że gorącej patelni nie wolno zalewać zimną wodą. Po skończonym procesie smażenia, najlepiej odłożyć patelnię na bok, aby wystygła, a dopiero później umyć ją w ciepłej wodzie.
Nie używaj oleju w sprayu
Na patelni z nieprzywierającą powłoką, nie powinniśmy używać oleju w sprayu. Krople tłuszczu rozkładają się na patelni nierównomiernie – jedna część jest pokryta tłuszczem, a druga nie. Może to doprowadzić do przegrzewania patelni, a co za tym idzie – zniszczenia nieprzywierającej powłoki.
Zawsze smaż na tłuszczu
Na patelniach z powłoką nieprzywierającą zawsze trzeba smażyć z dodatkiem tłuszczu. Nie oznacza to jednak, że musimy zalewać całą patelnię tłuszczem – zazwyczaj wystarczą 2–3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Jeśli będziemy smażyć bez tłuszczu, patelnia bardzo szybko ulegnie zniszczeniu.