Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Jak wybrać idealną stolnicę kuchenną?

Porady


Jak wybrać idealną stolnicę kuchenną?

Jeśli lubisz spędzać czas w kuchni, a w szczególności piec ciasta i kruche ciasteczka, przyda Ci się stolnica. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie trzeba wyrobić lub rozwałkować ciasto i powycinać ciasteczka. Wybór stolnicy nie powinien sprawiać problemów, jednak musisz zdecydować jaki rodzaj i wielkość najbardziej Cię interesują.

Stolnica drewniana

 

Jest to tradycyjny rodzaj stolnicy, który najczęściej spotykany jest w kuchniach. Stolnice drewniane są dość ciężkie i zajmują wiele miejsca, dlatego nie sprawdzą się w małych kuchniach, w których liczy się każda wolna przestrzeń. Niektóre modele drewnianych stolnic opatrzone są brzegami, które zabezpieczają stół przed ubrudzeniem, a specjalnie wyprofilowany brzeg zahacza o stół, dzięki czemu zapewniaj stabilną pracę. Wybierając stolnicę, miejmy na uwadze, że wszystkie drewniane akcesoria kuchenne wymagają specjalnej pielęgnacji. To samo tyczy się stolnicy. Dlatego aby posłużyła nam jak najdłużej, warto przed pierwszym użyciem ją odpowiednio zaimpregnować.

 

Stolnica bambusowa

Oprócz tradycyjnej drewnianej stolnicy, możemy postawić na model wykonany z drewna bambusowego. Bambus to ekologiczny, lekki i bardzo wytrzymały materiał pod względem konstrukcyjnym. Wyróżnia się wysoką odpornością na wchłanianie wody, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zagnieżdżenia się drobnoustrojów i bakterii w mokrym drewnie. Oprócz tego, posiada właściwości antybakteryjne, co jest bardzo istotne w przypadku kontaktu z żywnością.

 

Mata silikonowa

Alternatywą dla drewnianej stolnicy jest mata silikonowa. Jest ona lekka, elastyczna i nie sprawia żadnych problemów podczas przechowywania. Wystarczy zwinąć ją w rulon, związać sznureczkiem lub gumką recepturką i schować do szuflady. Po rozwinięciu, mata wróci do swojego kształtu. Wszystkie akcesoria wykonane z silikonu posiadają atesty dopuszczające do kontaktu z żywnością. Zaś ich największą zaletą jest to, że nie wchłaniają wody i są bardzo łatwo do utrzymania w czystości – bez problemu możemy je umyć w zlewie pod bieżącą wodą. Warto dodać, że stolnice silikonowe często mają wyznaczone kręgi o różnych średnicach, dzięki czemu łatwiej możemy dopasować wałkowane ciasto do rozmiaru formy. Mają też minusy – są praktycznie równe z blatem, przez co istnieje duże ryzyko zabrudzenia kuchni.

 

Jaką stolnicę wybrać?

 

Wybór stolnicy tak na dobrą sprawę będzie uzależniony od naszych indywidualnych preferencji, a także od przestrzeni w kuchni. Jeśli posiadamy dużą kuchnię, możemy wybrać stolnicę drewnianą lub bambusową. W przypadku małego pomieszczenia, praktyczniejsza będzie stolnica silikonowa, która po zwinięciu zmieści się w każdej szafce.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Przechowywanie w szafkach kuchennych


Wnętrze kuchni bez wątpienia wymaga starannego zorganizowania przestrzeni. Tylko...

Sposoby na optyczne powiększenie wąskiej kuchni


Nie każda kuchnia może być przestronna, o idealnych kształtach i proporcjach....

Jak przystosować kuchnię dla osób niepełnosprawnych?


Kuchnia jest sercem domu. To tutaj bowiem spędzamy najwięcej czasu. Przygotowujemy...