Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jak wybrać idealną stolnicę kuchenną?

Porady

Jak wybrać idealną stolnicę kuchenną?

Ulubione0

Jeśli lubisz spędzać czas w kuchni, a w szczególności piec ciasta i kruche ciasteczka, przyda Ci się stolnica. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie trzeba wyrobić lub rozwałkować ciasto i powycinać ciasteczka. Wybór stolnicy nie powinien sprawiać problemów, jednak musisz zdecydować jaki rodzaj i wielkość najbardziej Cię interesują.

Stolnica drewniana

Jest to tradycyjny rodzaj stolnicy, który najczęściej spotykany jest w kuchniach. Stolnice drewniane są dość ciężkie i zajmują wiele miejsca, dlatego nie sprawdzą się w małych kuchniach, w których liczy się każda wolna przestrzeń. Niektóre modele drewnianych stolnic opatrzone są brzegami, które zabezpieczają stół przed ubrudzeniem, a specjalnie wyprofilowany brzeg zahacza o stół, dzięki czemu zapewniaj stabilną pracę. Wybierając stolnicę, miejmy na uwadze, że wszystkie drewniane akcesoria kuchenne wymagają specjalnej pielęgnacji. To samo tyczy się stolnicy. Dlatego aby posłużyła nam jak najdłużej, warto przed pierwszym użyciem ją odpowiednio zaimpregnować.

Stolnica bambusowa
Oprócz tradycyjnej drewnianej stolnicy, możemy postawić na model wykonany z drewna bambusowego. Bambus to ekologiczny, lekki i bardzo wytrzymały materiał pod względem konstrukcyjnym. Wyróżnia się wysoką odpornością na wchłanianie wody, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zagnieżdżenia się drobnoustrojów i bakterii w mokrym drewnie. Oprócz tego, posiada właściwości antybakteryjne, co jest bardzo istotne w przypadku kontaktu z żywnością.

Mata silikonowa
Alternatywą dla drewnianej stolnicy jest mata silikonowa. Jest ona lekka, elastyczna i nie sprawia żadnych problemów podczas przechowywania. Wystarczy zwinąć ją w rulon, związać sznureczkiem lub gumką recepturką i schować do szuflady. Po rozwinięciu, mata wróci do swojego kształtu. Wszystkie akcesoria wykonane z silikonu posiadają atesty dopuszczające do kontaktu z żywnością. Zaś ich największą zaletą jest to, że nie wchłaniają wody i są bardzo łatwo do utrzymania w czystości – bez problemu możemy je umyć w zlewie pod bieżącą wodą. Warto dodać, że stolnice silikonowe często mają wyznaczone kręgi o różnych średnicach, dzięki czemu łatwiej możemy dopasować wałkowane ciasto do rozmiaru formy. Mają też minusy – są praktycznie równe z blatem, przez co istnieje duże ryzyko zabrudzenia kuchni.

Jaką stolnicę wybrać?
Wybór stolnicy tak na dobrą sprawę będzie uzależniony od naszych indywidualnych preferencji, a także od przestrzeni w kuchni. Jeśli posiadamy dużą kuchnię, możemy wybrać stolnicę drewnianą lub bambusową. W przypadku małego pomieszczenia, praktyczniejsza będzie stolnica silikonowa, która po zwinięciu zmieści się w każdej szafce.

Zobacz również

Fusion w kuchni. Na czym polega ten styl?

Fusion w kuchni. Na czym polega ten styl?

Przełom wieków, przełom nurtów Estetyka bazująca na zręcznym zestawieniu...

Jaki moździerz kuchenny wybrać?

Jaki moździerz kuchenny wybrać?

Moździerz drewniany Drewniane moździerze przede wszystkim charakteryzują się atrakcyjnym...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena