Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Kuchenka – podstawa kuchni w nowoczesnym...

Porady


Kuchenka – podstawa kuchni w nowoczesnym formacie

Już lata temu przestały być popularne dawniej robiące furorę kuchnie gazowe. W zasadzie dziś już mało kto korzysta z takich elementów wyposażenia pomieszczenia kuchennego, przerzucając się na kuchenki działające na prąd. Są one pełne rozmaitych zalet a co za tym idzie znakomicie wpisują się w nowoczesne design naszych domowych czterech kątów. Nie da się ukryć, że to swego rodzaju innowacja na miarę dwudziestego pierwszego wieku. O tym, czym w praktyce różnią się wyżej wymienione modele kuchenek przekonasz się z niniejszego artykułu.

Na zdjęciu: Studio G&G Kolasa

Kuchenki gazowe – plusy oraz minusy

 

Ten rodzaj urządzeń wyparł jeszcze dużo wcześniej stosowane kuchenki węglowe. Jakieś kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt lat temu była to niesamowicie duża wygoda. Rozwój technologii pozwolił jednakże pociągnąć za sobą szereg rozmaitych unowocześnień także w kwestii sprzętu AGD, w tym opisywanych kuchenek. Zdaniem osób często gotujących, modele gazowe nie pieką i nie smażą tak szybko jak warianty elektryczne. Ponadto bardzo często wiele zależy od tego, jakie jest w danym momencie ciśnienie gazu. Jeżeli gaz jest za słaby, niestety ale na gotowanie nawet sprawdzonego dania potrzeba naprawdę masę czasu. Niewątpliwie zaletą kuchenek gazowych okazuje się ich stosunkowo niska cena eksploatacji. Nie są one aż tak często psute jak kuchenki na prąd i mogą przetrwać nawet kilka dekad wykorzystywania ich non stop. Kolejny walor to też to, że kuchenki gazowe można stosować nawet wtedy, kiedy nie ma dostawy energii elektrycznej. Nie jesteśmy zatem odcięci od ciepłych napojów i posiłków. Zdecydowanym plusem jest też fakt, iż omawiany sprzęt nie wymaga specjalistycznego rodzaju naczyń. Na takich kuchenkach będzie nam się dobrze gotowało w zasadzie w czymkolwiek. Możemy korzystać z tradycyjnych garnków, patelni, brytfann czy woków. Mamy okazję inwestować w te lepsze naczynia, jak również kierując się większą ekonomicznością postawić na słabsze jakością i zarazem jednocześnie dużo tańsze modele naczyń emaliowanych. Za ewidentną wadę kuchenek gazowych uznaje się z kolei ryzyko częstszych oparzeń i wybuchów. W końcu mamy do czynienia z żywym płomieniem, więc do nieszczęścia nie brakuje wiele. Wystarczy zwarcie instalacji gazowej czy nawet niedokręcenie kurka. Warto również pamiętać, że to właśnie nieszczelne kuchenki albo za stare i już nieco uszkodzone sprzęty bardzo często są źródłem wydobywania się czadu – zabójczego gazu, który jest niewyczuwalny. Zagrożenie jest naprawdę poważne, bowiem na skutek zaczadzenia może dojść nawet do rychłej śmierci domowników.

 

Kuchenki elektryczne – plusy i minusy

 

Kiedy natomiast mowa o nowocześniejszych wariantach w postaci kuchenek elektrycznych, zdecydowanie więcej będzie walorów aniżeli niedostatków. W tym przypadku warto podkreślić fakt, iż sprzęt tej kategorii jest dużo bardziej innowacyjny. Co to oznacza? W zasadzie to jest krok dalej w sferze rozwoju technologii. Tym samym gotowanie na indukcyjnej płycie przebiega znacznie sprawniej, ogromnie szybko i bez aż tak dużego marnotrawienia czasu jak ma to miejsce w kwestii tradycyjnych kuchenek gazowych. Oczywistym plusem jest także sam design tego urządzenia. Kuchenka na prąd prezentuje się zgoła inaczej niż gazowa. Wynika to przede wszystkim z tego względu, iż charakteryzowany tu wariant sprzętu jest stylizowany. Producenci kładą nacisk na to, aby taka kuchenka była nie tylko praktyczna czy funkcjonalna, ale tak samo estetyczna. Musi pasować do reszty wyposażenia i przede wszystkim znakomicie wpisywać się w kanony współczesnych wystrojów opierających się na niewyszukanej elegancji oraz minimalizmie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Niestety również i ten sprzęt ma pewne swoje wady. Wyszczególnić należy zwłaszcza dwie najistotniejsze. Po pierwsze w parze z użytecznością i ekskluzywnością sprzętu idzie także jego wysoka cena, znacząco przekraczająca pułap finansowy wyznaczony dla kuchenek gazowy. Po drugie natomiast na takich płytach w nowoczesnym wydaniu możliwe jest pichcenie wyłącznie z wykorzystaniem specjalnie do tego celu opracowanych i odpowiednio skonstruowanych z konkretnych rodzajów materiałów zestawów naczyń indukcyjnych. Odpadają zatem zwyczajne garnki emaliowane, a koszty jakie konsument musi ponieść są podwójnie wysokie – raz za sam sprzęt, dwa za zestaw naczyń.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
MarcinJanosik

Niestety nie każdy ma warunki do użytkowania kuchenki gazowej. Ja zdecydowałem się na elektryczną i na razie jestem bardzo zadowolony. Oczywiście nie obyło się bez kupna garnków indukcyjnych. Mam nadzieję, że inwestycja się zwróci i ugotowane jedzenie będzie wyśmienite. Artykuł bardzo pomocny.

Zobacz również


Podgrzewana podłoga w kuchni


Brak widocznych elementów wchodzących w skład instalacji grzewczej często przesądza o...

Kuchnia bez uchwytów – wady i zalety


W nowoczesnych kuchniach często spotkamy się z zabudową meblową pozbawioną...

Wąska kuchnia? Żaden kłopot


Marzenie każdej pani domu – przestronna kuchnia, w której wszystko się...