Nowoczesne spojrzenie na kuchenkę
Kiedyś, to kuchenki gazowe robiły furorę – dziś, powoli odchodzą w zapomnienie. Teraz dużo częściej korzystamy z kuchenek działających na prąd. Posiadają one mnóstwo zalet, a dodatkowo ich nowoczesny wygląd, idealnie wpasowuje się w niezwykle popularny teraz minimalizm. Innowacyjne rozwiązania płyt grzewczych zdobywają coraz więcej zwolenników. Czym między sobą różnią się poszczególne modele kuchenek? Która z nich jest najlepsza?
Dziś powoli znikają – kuchenki gazowe
Jeszcze kilkanaście lat temu każdy dałby się pokroić za tego typu sprzęt. Dziś, tak naprawdę szał robią kuchenki elektryczne – ogrzewają one znacznie szybciej, niż kuchnie gazowe. Gotowanie na kuchni gazowej często uzależnione jest od ciśnienia gazu. Jeżeli aktualnie jest słabe, to wiadomo – gotowanie również będzie dłuższe. Ogromną zaletą kuchenek gazowych jest niska cena eksploatacji. Dość rzadko się psują, a ich żywotność jest naprawdę długa. Kolejną zaletą kuchni gazowej jest fakt, że działają one nawet, jeżeli brakuje energii elektrycznej – potrzebujemy jedynie gazu. W momencie, kiedy odcina nam prąd, nadal mamy dostęp do ciepłych napoi i posiłków – jeżeli mamy kuchnię gazową. Taki rodzaj kuchenki nie wymaga od nas posiadania bądź kupna specjalnych naczyń. Możemy gotować tak naprawdę we wszystkim – nie uszkodzimy ani naczyń, ani kuchenki. Nic oczywiście nie jest idealne – kuchnia gazowa ma także wady. Korzystając z kuchni gazowej mamy kontakt z ogniem – istnieje duże ryzyko popatrzenia a także wybuchów gazu. Jeżeli kuchenka jest nieszczelna lub bardzo stara to może się z niej wydobywać gaz. Czad jest niewyczuwalny, a jest dla nas naprawdę dużym zagrożeniem. Warto co jakiś czas sprawdzać stan naszego urządzenia lub zamontować w kuchni specjalne czujniki, które będą informować nas o ewentualnym niebezpieczeństwie.
Są hitem – kuchenki elektryczne
Dużą popularnością cieszą się kuchenki elektryczne, oprócz nowoczesnego wyglądu mają mnóstwo zalet, które zaraz Wam przedstawimy. Gotowanie na płycie indukcyjnej przebiega o wiele sprawniej i szybciej w porównaniu z kuchniami gazowymi. Podczas działania płyty indukcyjnej jej powierzchnia jest chłodna (gorące jest tylko pole grzewcze) dzięki czemu minimalizujemy ryzyko poparzenia. Szybko się nagrzewa, dzięki czemu nie tracimy czasu na czekanie. Producenci dbają o nowoczesny wygląd tych urządzeń. Świetnie prezentują się w nowoczesnych i oryginalnych kuchniach. Niestety, za tym innowacyjnym luksusem stoi również wysoka cena. Dodatkowo, chcąc korzystać z płyty indukcyjnej musimy zaopatrzyć się w specjalne naczynia przeznaczone do gotowania na indukcji. Zwykłe garnki na takiej płycie nie będą działać – czekają nas więc wydatki.
Dla mnie najlepsza jest płyta indukcyjna, którą można bardzo łatwo czyścić, szybko zagotować wodę i zajmuje ona mało miejsca. Od kiedy mam tę płytę, to nie zmieniłabym na nic innego.